Thursday 31 May 2012

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν αμφίρροπη μάχη

Στις 3,5 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Καπα Research για την εφημερίδα Τα Νέα, που διενεργήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου και δημοσιεύεται την Παρασκευή. Όπως προκύπτει από τη σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, ωστόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν άνοδο. Σε μονοψήφιο ποσοστό πέφτει το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, η ΝΔ έχει προβάδισμα με 26,1% (25,8% στην έρευνα της 23-24 Μαΐου), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6% (20,1%), το ΠΑΣΟΚ 9,9% (13%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3% (5,4%), το ΚΚΕ 5,7% (6,3%), η Χρυσή Αυγή 5,1% (5,2%), η ΔΗΜΑΡ 4,4% (5,3%), οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,3% (2,1%), ο ΛΑΟΣ 1,5% (2%), η Δημιουργία Ξανά/Δράση 1,5% (2,4%). Στο 14% (10%) η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 62,9% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, έστω και με την τήρηση του μνημονίου σε ποσοστό 69,5%, ενώ σε ποσοστό 19,6% δηλώνουν ότι εάν πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τρεις άλλες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα, με ποσοστό 26% προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου βάσει της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του Alpha, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,3%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,2%. Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1% για το κάθε κόμμα.

Στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να συμβεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητική αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, το 72,9% έχει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, ενώ το 19% ζητεί να ακυρώσουμε τις συμφωνίες και να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Δημοσκόπηση της Alco για το newsit.gr δείχνει τη ΝΔ να σημειώνει προβάδισμα 2,3 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 25%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δεύτερο κόμμα με 22,7%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλειες, συγκεντρώνοντας το 12,5% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, η Δημιουργία Ξανά με 2,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4% και ο ΛΑΟΣ με 1%.

Πρώτη εμφανίζει τη ΝΔ με διαφορά 2,4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της DATA RC για την εφημερίδα «Πελοπόννησος». Αναλυτικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 24,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% και τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με 12%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,9% και η Χρυσή Αυγή με 4,7%. Η Δημιουργία Ξανά συγκεντρώνει το 2,4%, ο ΛΑΟΣ το 1,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι το 0,8%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61,4% έναντι 27,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς: 18 μέτρα για την οικονομία - νέα εκδοχή του λεφτά υπάρχουν;


Τις 18 προτάσεις του επικαιροποιημένου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία παρουσίασε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Αντώνης Σαμαράς. Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους του οικονομικού...
προγράμματος της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς μίλησε (α) για ανάκαμψη – ανακούφιση, (β) επαναδιαπργαγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και (γ) για δικαιοσύνη - ασφάλεια.
«Κεντρικός άξονας της πολιτιοκής μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αξιοποίηση 12 δισεκατομυρίων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα οποία μπορούν, όπως είπε, «να δημιουργηθούν ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς «τουλάχιστον 150.000 θέσεις εργασίας» στον ιδιωτικό τομέα.
«Οποιοι σας τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο λένε ψέμματα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα σημεία αναδιαπραγμάτευσης ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε:
Αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα 2 χρόνια.
Εκτακτο επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους,
Να μην πέσουνν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια. (έξι μήνες)
Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 10.000 για τη επόμενη και στις 12.000 ευρώ για τη μεθεπόμενη χρονιά.
Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο και πιο δίκαιο ΕΤΑΚ
Μείωση φορολογικών συντελεστών.

Αν.Έλληνες: δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ. Τυπικά όχι, στην πράξη όμως...

Σκληρή επίθεση σε όσους επεξεργαζονται και προωθούν σενάρια τρομολαγνείας που θέλουν την Ελλάδα να οδηγείται εκτός ευρώ από τους ξένους, εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Πάνος Καμμένος. Μετά τη συνάντηση που είχε - επικεφαλής αντιπροσωπείας του...
κόμματός του - με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο Π. Καμμένος προειδοποίησε ότι «καταρρίπτεται πλήρως η τρομολαγνεία των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι δήθεν υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα στη δραχμή».
Ο Π. Καμμένος είπε ότι τον διαβεβεβαίωσε ο Προβόπουλος ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα ψευδές, τόνισε δε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι ο αντισυμβαλλόμενος για το «Κατοχικό δάνειο» είναι το Δημόσιο και όχι η ΤτΕ. «Αρα το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει και να διεκδικήσει γερμανικές αποζημιώσεις», επανέλαβε ο κ. Καμμένος, ο οποίος προέτρεψε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να το πράξει.

Ανασκευάζει τις δηλώσεις Lagarde το ΔΝΤ και εμφανίζεται πιο ευέλικτο

Πρόθυμο να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων μετά και το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Λαγκάρντ.

Ο κ. Ράις απεκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τις δηλώσεις της στην εφημερίδα Guardian για την Ελλάδα, λέγοντας πως η επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε τις απολογίες της για όσα μεταδόθηκαν, υποστηρίζοντας πως οι αναφορές της παρερμηνεύτηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως εάν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα τηρηθούν οι συνθήκες στη χώρα θα βελτιωθούν.

«Σεβόμαστε την Ελλάδα και τις θυσίες των Ελλήνων» δήλωσε ο κ. Ράις, ενώ ειδικά για τα θέματα φορολογίας είπε πως είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να είναι δίκαιες και όλοι να πληρώνουν τους φόρους τους, κυρίως όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα.

Σε ερώτηση για τις θέσεις των κομμάτων εν όψει των εκλογών είπε πως δεν θα τις σχολιάσει. «Οι εκλογές είναι θέμα των Ελλήνων» είπε και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις ελληνικές εκλογές και τις θέσεις των κομμάτων.

Για τις πιθανότητες αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου είπε πως η βάση οποιαδήποτε συζήτησης θα είναι οι στόχοι του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί. «Εάν υπάρχουν προτάσεις για την επίτευξη του προγράμματος θα τις συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Wednesday 30 May 2012

Εορτολόγιο: Μια μέρα πριν τις εκλογές

8 κόμματα σε 16 χρόνια!

Προ των ευθυνών του

Υπέρ της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου τάσσεται ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ανακοινώνοντας, μάλιστα, πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας» τόνισε, εκτιμώντας πως μετά τις εκλογές ο κ.Τσίπρας θα είναι διαλλακτικότερος.

Μην περιμένουμε και πολλά...

«Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στη δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο» φέρεται να δηλώνει ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του στην ολλανδόφωνη εφημερίδας του Βελγίου De Tijd.

Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικών Μαίλβιν Κράους, περιέχει, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνέντευξη με τον τέως πρωθυπουργό, στην οποία ο κ. Παπαδήμος φέρεται να θεωρεί πιθανό το σχηματισμό ενός κυβερνητικού σχήματος στις επερχόμενες εκλογές και να προσθέτει:

«Όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπαδήμος «παρακολουθεί πλέον ως παρατηρητής τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ιδανικό μείγμα μιας πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης».
«Στην πολιτική που ακολουθεί αυτή την στιγμή η Ελλάδα υπάρχουν ήδη σημαντικά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης», φέρεται να λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και εκφράζει την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Και ίσως να επιτευχθούν αλλαγές στα επιτόκια μέσω της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των δανείων», προσθέτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος «συνειδητοποιεί ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων χωρίς κανένα αντάλλαγμα».
«Πρέπει να 'κερδίσουμε' κάτι τέτοιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια», φέρεται να προσθέτει ο κ. Παπαδήμος, εκφράζοντας «την ελπίδα του ιδίως η Γερμανία να υιοθετήσει μια διαλλακτικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα διάσωσης».
«Μόνον τότε μπορούμε να περιμένουμε καλά πράγματα» φέρεται να συμπληρώνει ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται, «ιδιαίτερα ανήσυχος για το εντεινόμενο χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες από τους Γερμανούς», καθώς, κατά δήλωση που του αποδίδεται «πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική εξέλιξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο».

Δημοσκοπήσεις - σκληρή μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Δημοσκόπηση της VPRC δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse, ενώ πρωτιά στη ΝΔ δίνει γκάλοπ της GPO.

Πιο συγκεκριμένα, νέα ανατροπή στα ποσοστά των κομμάτων προκύπτει από δημοσκόπηση της VPRC, η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του περιοδικού «Επίκαιρα».

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 30%
  • Ν∆ 26,5%
  • ΠΑΣΟΚ 12,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%
  • ΔΗΜΑΡ 7,5%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • Χρυσή Αυγή 4,5%
Κάτω από το όριο του 3% που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα:

  • Δράση-ΦΣ-Δημιουργία Ξανά 2%
  • Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%
  • ΛΑΟΣ 1%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%
  • Άλλο κόμμα 1%
Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 39%, έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ισοπαλία προκύπτει στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, αφού Αντ.Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνουν από 15% έκαστος.

Ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 24,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 13,5%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά λαμβάνουν από 5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, που εξαιρεί την αποχή, το λευκό και τους αναποφάσιστους, τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συγκεντρώνουν ποσοστό 27% και το ΠΑΣΟΚ 14,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 7,5% και από 5,5% λαμβάνουν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά.

Επτακομματική Βουλή και πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 23,4% στην πρόθεση ψήφου προκύπτει από δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης το MEGA. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,4%, το ΚΚΕ με 5,9%, η ΔΗΜΑΡ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,2% ενώ εκτός Βουλής τίθενται η Δράση-Δημιουργία Ξανά με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,5%.

Αναφορικά με την παράσταση νίκης, η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 56,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 33,6% και το ΠΑΣΟΚ 0,5%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστά από 65% έως 85%, τάσσεται υπέρ της σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο, με εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τα συνθήματα της 6ης Μαΐου για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου ή για μονομερή καταγγελία, απορρίπτονται και αποτελούν παρελθόν».

Tuesday 29 May 2012

Κουβέλης στο ΑΠΕ

Την ξεκάθαρη διαφωνία του με την πρόταση για μονομερή καταγγελία του μνημονίου διατυπώνει στη συνέντευξή του στη webtv του ΑΠΕ ο Φώτης Κουβέλης. 
«Η πρόταση χαϊδεύει αυτιά και συνειδήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα σημάνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόρτας είτε για την αποπομπή είτε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διατύπωσε, ωστόσο, την πρόταση να επιδιωχθεί άμεσα η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στο ύψος του κατώτατου μισθού και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».
«Ας σκεφτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη δραχμή τι θα σημάνει για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες. Θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ», επεσήμανε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε τρελό πληθωρισμό και γκρέμισμα κατά 50% των μισθών και των συντάξεων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε άλλη ερώτηση επεσήμανε πως ο αγώνας δίνεται για μην έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και επέκρινε εκείνους αποδέχτηκαν ότι μείωση αποδοχών σημαίνει και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Καλά, αυτός δεν έλεγε 'ούτε νεκρός...';

Η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση με εθνικό σκοπό, κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας βάσει προγραμμάτων που θα κατατεθούν τώρα, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ενώ υπογράμμισε ότι «για μας δεν τίθεται θέμα πρωθυπουργίας Σαμαρά ή Βενιζέλου».
Ο κ. Καμμένος είπε πως εντός της εβδομάδας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ζητήσουν να γνωστοποιηθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας, να ειπωθεί η αλήθεια στους Έλληνες, καθώς τίθενται εκβιαστικά διλήμματα για τις 17 Ιουνίου.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα συγκεντρώνονται οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία λογική προσαύξηση του ύψους 8% το χρόνο.

Η αισιοδοξία του Σαμαρά

Αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα παρέθεσε γεύμα στους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ.
«Ως υπεύθυνη παράταξη πρέπει να είμαστε σε επαφή με την Ευρώπη που αλλάζει. Ενημέρωσα τους πρέσβεις της ΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομιας, για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΕΛΚ και για τη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ. Πρέπει να πω ότι είμαι αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Το κόστος της ελληνικής εξόδου. Πολύ μεγάλο ιδίως για εμάς

The costs of a Greek exit
Cutting up rough
How much do Greece and the rest of Europe stand to lose?
May 26th 2012

IT COULD come sooner; it might well drag out longer; it can still be averted: but the week following the next Greek election on June 17th still looks set to be the time when the euro zone’s debilitating fever peaks, and the patient’s prognosis becomes clear. That election could well produce a government determined to renege on or radically renegotiate the reforms and austerity measures its predecessor committed the country to at the time of the second bail-out, earlier this year. If that happens, the rest of Europe will have to decide whether to be party to those negotiations or to walk away.

If European leaders follow through on their threats to enforce those terms, the flow of bail-out money to the Greek government will stop. Since March Greece has received half of the €145 billion ($185 billion) it is due to get from the European Financial Stability Facility (EFSF), the euro area’s temporary rescue fund, by the end of 2014. And it has received a first payment of €1.6 billion out of a total €28 billion due from the IMF by
Although the Greek government is close to running a primary budget surplus (ie, before interest payments) it still needs further official loans to honour obligations due this year, notably redemptions of bonds held by the European Central Bank (ECB), which were excluded from the restructuring in March that slashed the face value of €200 billion of debt held by private bondholders by over half. If the lifeline from the EFSF were cut off by its creditor nations, Greece would be unable to pay those debts. And if the ECB makes it a matter of principle not to lend (or permit the Bank of Greece to lend) to banks against collateral consisting of bonds and guarantees from a government in default, then it in turn would cut Greece off. Greek banks currently rely upon some €130 billion of central-bank funding. Without the ECB money the entire banking system would collapse. If the flow of money was reduced, and the conditions it is lent on tightened, the Greek government might start to issue IOUs to its workers to make up the shortfall. If the flow stopped, leaving the banks no euros to pay out, a new currency would be the only alternative.

The government would redenominate domestic bank assets and liabilities into drachma and insist that domestic contracts, such as pay and prices, be also set in drachma. Capital controls would be necessary because the drachma would immediately fall against the euro, possibly losing 50% or more of its value in a trice.

In the short term Greece’s economic agony—its economy shrank by 13% from 2007 to 2011 and is expected to contract by almost 5% this year—would intensify. A precipitous exit without preparation would leave the country without notes and coin. The surrounding chaos would paralyse economic activity, causing consumers and businesses to stop spending. Economists at UBS, a Swiss bank, have estimated that the cost of a catastrophic exit might amount to 40-50% of GDP in the first year.

Explore our interactive guide to Europe's troubled economies
That figure assumes that Greece would have to leave the EU as well as the euro, and thus lose access to the single market. On strict legal grounds that may be the case, in part because exit requires capital controls, and those controls are illegal under EU treaties. In practice European policymakers are making it clear they would do their utmost to keep Greece in the EU. Assuming such helpfulness, Mark Cliffe, an economist at ING, a Dutch bank, reckons that the effect would be less. He puts the first-year extra loss of output at 7.5% (see chart).

Run like the wind

If Greece’s new currency avoided lurching into hyperinflation—which in a chaotic country with a weak government and a new currency would be a serious risk—the country might regain some of its losses the following year. Rather than having to spend years grinding down domestic costs, the exchange-rate fall would provide them overnight, boosting competitiveness. If the country looked safe, stable and welcoming, other Europeans would flock to take their holidays in the Aegean.


That is another rather large if; and other Europeans may have a lot more to worry about than holiday planning. European governments would bear losses on the loans they have made to Greece in the various bail-outs. The ECB for its part is exposed in two main ways. Firstly, to calm market tensions after the May 2010 rescue it bought Greek bonds worth about €40 billion. Second, the Bank of Greece owes the ECB around €130 billion in “Target 2” debt, internal obligations within the European central banking system, which would turn into real debt in the event of an exit. All in all, the Greek government owes the governments and institutions of the euro area over €290 billion, about 3% of euro-wide GDP, say economists at Barclays Capital. After an exit most of this would probably never be repaid.

On top of that, there is the exposure of the private sector. At the end of 2011 Greek companies and households owed international banks $69 billion. And, harder to quantify but just as real, there are losses from uncertainty and increased bond yields in other vulnerable countries that will follow from the demonstration that the euro really can be left.

What might this mean in numbers? Recent forecasts by the European Commission project the euro zone’s GDP declining by 0.3% this year, and then growing by 1% in 2013. Mr Cliffe estimates that following an orderly and well-managed Greek exit—one with very limited contagion and some continuing support to Greece from the euro zone and IMF—the euro area would suffer an extra first-year GDP loss of 1.6%, making a mild recession harsher. The other troubled peripheral economies would be hit hardest, though in this model they would increase their commitment to structural reform having seen the alternative. Germany would be least affected. Its economy is in any case forecast to do better than the euro area, expanding by 0.7% in 2012 and 1.7% in 2013; relative to this baseline it would incur a first-year output loss of 1%. America, he thinks, might be hit half that badly.

But could a Greek exit really be contained at its borders? European banks remain worryingly weak, not just in small economies like Cyprus—already in trouble, and very exposed to Greece—but also in large ones like Spain, the fourth biggest in the euro area. Bad loans in Spain have risen by a third over the past year, to €148 billion or 8.4% of outstanding loans, the highest since August 1994. Spanish banks are widely believed to require an injection of public capital of at least €30 billion (3% of GDP) and perhaps a lot more. Borrowing that much would be a hard task for the deficit-stricken Spanish government (which has yet again raised its estimate for last year’s deficit, to 8.9% of GDP).

With Spanish banking woes so prominent (see article), there is a danger of bank runs as citizens of vulnerable economies fear ending up with devalued deposits. Such runs would become much more likely after a Greek exit, but it is possible that they could start before one, and indeed precipitate it—possibly the worst of all bad options. If confined to relatively small economies like already bailed-out Ireland and Portugal this might be manageable. In an economy the size of Spain’s or Italy’s they would be a terrible danger.

The “firewall” which is supposed to protect against contagion is neither designed for bank runs nor adequate to the needs of large economies. At present the EFSF, the temporary bail-out fund, has €250 billion of uncommitted funds which it could use to provide financing for governments that find themselves cut off from the markets or facing punitive rates as they try to save their banking systems. The permanent rescue facility, the European Stability Mechanism (ESM) is due to start in July, but has not yet been ratified by several countries, notably Germany. Even when it does get going, the new lending capacity available from the two funds will be capped at €500 billion, supplemented by possible support from the IMF of up to $430 billion.

Beyond the adequacy or otherwise of the funds’ size, there is the problem of what they can be spent on. If they were used to bail out commercial banks directly, they could break the pernicious circle in which unstable banks use the debt of barely solvent governments to shore themselves up. But as things stand neither the ESM nor the EFSF is allowed to do that. To free them in this way would require both agreements to be ratified again, a politically risky and time-consuming process.

That leaves the ECB as the last bulwark. It could buy bonds again, but this tactic would be less effective than before unless it dropped its insistence on being protected against any future haircut. If it does not, bond investors will regard every purchase it makes as pushing them down the pecking order, thus reducing any residual appetite they might have. It could also provide near unlimited liquidity through yet another huge long term refinancing operation. But this would involve loosening its collateral conditions and exposing the central banks to greater and greater risk.

If neither the rescue funds nor the ECB can do enough, a wider break-up might ensue, with huge costs all around. Mr Cliffe says that a disintegration of the euro would be catastrophic even for core Europe, with first-year output losses of 8.9% for the euro area (as was). This time Germany would not be spared, incurring a GDP loss of 8.2% as its exporters contended with the strength of a reborn D-mark. Across the former euro area, there would be a wave of bankruptcies as firms suddenly found themselves either owed money in a depreciating currency or owing money in an appreciating one.

Currency unions have cracked before, but none with the scale, ambition or interconnectedness of the euro area. Contemplating the dread consequences of such a disintegration may yet prompt concessions from both Greece and its creditors that prevent the worst happening. But can the level of fear be adequate to engender such a change of heart while not so powerful as to trigger panic? Again, the prognosis is uncertain.

Monday 28 May 2012

Το σημείωμα Παπαδήμου για την οικονομία

Α. Διαθέσιμα Ελληνικού Δημοσίου
1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8.5.2012), η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5 σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

2. Η κεντρική όμως πρόβλεψη έχει ήδη τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο διότι στις 10/5 ο δανεισμός από την ΕΕ ήταν 4,2 δισ. ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των 5,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Επομένως, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου.

3. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες.

4. Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή θα στηρίζεται στην αξιολόγηση από την τρόικα της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Β. Τραπεζικές καταθέσεις και ρευστότητα της οικονομίας
5. Οπως είναι γνωστό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω (i) του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές και (ii) της μεγάλης εκροής καταθέσεων. Συγκεκριμένα, από το τέλος του 2009 ως τον Μάρτιο του 2012, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 73,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από τις αγορές έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα από το ευρωσύστημα. Το σύνολο αυτών των δανείων ανέρχεται σε 122 δισ. ευρώ.

6. Από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται πάλι μείωση καταθέσεων. Από την 1/5 ως τις 9/5 η μείωση αυτή ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων με τον ίδιο ρυθμό λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμάται ότι σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει τα όρια δανεισμού από το ευρωσύστημα.

7. Η εντεινόμενη αρνητική αξιολόγηση της Ελλάδος και η αμφισβήτηση της ικανότητας της χώρας να παραμείνει στο ευρώ από τα ΜΜΕ, οικονομικούς αναλυτές και διεθνείς τράπεζες, σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες των πολιτών, ενέχουν τον κίνδυνο απότομης επιτάχυνσης της απόσυρσης καταθέσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και συνεπώς στην οικονομική δραστηριότητα.

8. Συμπερασματικά, οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Μετά από τους Έλληνες, και οι ξένοι θα έχουν τα ευρώ στο χέρι και όχι στις τράπεζες

Συστάσεις από την TUI για την Ελλάδα υπό τον φόβο της χρεοκοπίας. Ο ταξιδιωτικός κολοσσός συμβουλεύει τους πελάτες του, που θα επισκεφθούν το καλοκαίρι τη χώρα μας, να έχουν μαζί τους περισσότερα ευρώ σε μετρητά, ώστε να μην έχουν πρόβλημα αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη. Η οδηγία της TUI είδε το φως της δημοσιότητας σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση του ιταλικού ταξιδιωτικού οργανισμού "Vera Tour" να "παγώσει"  τις προκαταβολές σε Έλληνες ξενοδόχους

Sunday 27 May 2012

Ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη Βούλγαρη - δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που είναι έτοιμοι να παίξουν το μέλλον της χώρας κορώνα γράμματα

Η Ελλάδα δεν παίζεται σε πόκερ

Του Γιάννη Βούλγαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση για το μέλλον της Ελλάδας εξελίχθηκε ταυτόχρονα στον ελληνικό και στον ευρωπαϊκό πολιτικό στίβο. Το μήνυμα των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών όλων σχεδόν των αποχρώσεων ήταν κατηγορηματικό. «Θέλουμε και μας συμφέρει κατ' αρχάς η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αρκεί, πρώτον, να το θέλει και η ίδια, δεύτερον, να παίζει με τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι αλλαγές γίνονται με διαπραγμάτευση και όχι με μονομερείς καταγγελίες των συμφωνηθέντων, τρίτον, αν δεν θέλετε ή δεν το καταλαβαίνετε, έχουμε πλέον σχέδιο Β χωρίς εσάς». Αντιθέτως η απάντηση των ελλήνων ηγετών, οι οποίοι μετέφεραν αυτοπροσώπως τις θέσεις τους στο εξωτερικό, ήταν διαφορετική. Οι ηγέτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (από το εσωτερικό) διεκδικούν μια αντιυφεσιακή αναπτυξιακή πολιτική εντός του ευρώ παίζοντας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και επομένως χτίζοντας συμμαχίες σε μια φάση ευνοϊκού για την Ελλάδα αναστοχασμού της ευρωπαϊκής πολιτικής. Από την άλλη, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξακολούθησε να χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, συνεχίζοντας τα «ήξεις αφήξεις» για τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου. Επιχείρησε ένα είδος «εξαγωγής της επανάστασης» καθώς η άποψή του έχει ως συνομιλητές δυνάμεις με ασήμαντο πολιτικό βάρος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Ευτυχώς, οι ηγέτες των άλλων κομμάτων της δραχμής, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή, δεν είναι εξαγώγιμοι).
Αυτή, λοιπόν, την εβδομάδα έγινε σαφές ότι το πρόβλημα της Ελλάδας συμπυκνώνεται όλο και πιο δραματικά σε αυτή τη διαφορά εκτιμήσεων και κανόνων του παιχνιδιού που επικρατούν στον εθνικό και τον ευρωπαϊκό στίβο. Αυτή είναι η θεμελιακή αιτία της ασάφειας για το μέλλον της χώρας. Το δίλημμα Ευρώπη ή καταστροφική απομόνωση, ευρώ ή δραχμή, είναι δραματικά πραγματικό στις ερχόμενες εκλογές. Οι όροι όμως επίλυσής του είναι πιο δύσκολοι από ό,τι παρουσιάζονται. Γιατί η κατάληξη στη δραχμή μπορεί να προκύψει όχι ως καθαρή επιλογή κάποιων πολιτικών δυνάμεων, αλλά σαν «ατύχημα». Σαν αθέλητο αποτέλεσμα μιας ισορροπίας δυνάμεων καταστροφικού χαρακτήρα, που δεν θα επιτρέπει την εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής παραμονής στο ευρώ, ακόμα και αν υπάρχει η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η διευρυνόμενη απόκλιση μεταξύ του εθνικού και του ευρωπαϊκού πολιτικού στίβου ενυπήρχε στο μήνυμα των πρόσφατων εκλογών, όπου συνυπήρχαν από τη μια η ριζοσπαστικοποίηση της διαμαρτυρίας για την κρίση και, από την άλλη, η ανέφικτη επιθυμία συντήρησης της προηγούμενης κατάστασης. Η τιμωρία των κομμάτων εξουσίας της Ελλάδας της Μεταπολίτευσης για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της Ελλάδας της παγκοσμιοποίησης και του ευρώ επιβράβευσε κόμματα και θέσεις που με ριζοσπαστικό ή εμφυλιοπολεμικό λόγο ευαγγελίζονται τον χαμένο Παράδεισο παρά τη μελλοντική Γη της Επαγγελίας. Δεν ήταν τόσο ψήφος για μια νέα μεταπολίτευση όσο ψήφος συντήρησης της παλαιάς μεταπολίτευσης. Υπάρχουν αρκετά πειστήρια αυτής της διαλεκτικής τιμωρητικού ριζοσπαστισμού και απεγνωσμένου συντηρητισμού. Τι άλλο είναι η κουβέντα για το υποτιθέμενο «νέο ΠΑΣΟΚ» και η επιστροφή του φαντάσματος του Αντρέα; Πολλές σελίδες γράφτηκαν τελευταία επ' αυτού είτε επισημαίνοντας τις ομοιότητες είτε αποκαλύπτοντας την κακότεχνη αντιγραφή. Ελάχιστα όμως θίχτηκε το ουσιαστικό ερώτημα αν σήμερα χρειαζόμαστε ένα τέτοιο «νέο ΠΑΣΟΚ». Χωρίς αμφιβολία, η δομική αφετηρία της σημερινής χρεοκοπίας βρίσκεται ακριβώς στο πολιτικό ύφος και στις πολιτικές που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ την πρώτη κυρίως περίοδο 1977-1985, περίοδο που επιχειρεί σήμερα να «ξεπατικώσει» ο κ. Τσίπρας. Αν η ουσία μιας νέας μεταπολίτευσης είναι η ανασυγκρότηση της χώρας μετά τη χρεοκοπία, χρειαζόμαστε μια ριζοσπαστική αυτοκριτική του παρελθόντος και όχι μια απονενοημένη καθηλωτική επανάληψη. Αλλο πειστήριο της αμφισημίας των εκλογών ήταν ο μετεωρισμός των νεότερων ηλικιών μεταξύ ριζοσπαστικής καταγγελίας και συντηρητισμού. Το εντυπωσιακό εκλογικό χάσμα των γενεών ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή. Ο Δ. Κούρτοβικ σημείωνε καίρια το κοινό τους γνώρισμα: «τη βίαιη ρητορική, με πρωτάκουστους μετά το 1974 όρους καταγγελίας του πολιτικού αντιπάλου (…) που παραπέμπουν άμεσα σε ένα ερεβώδες παρελθόν, αλλά φαίνονται ελκυστικοί σε γενιές ψηφοφόρων που δεν έχουν βιώσει κάτι χειρότερο από το παράλυτο μεταπολιτευτικό σύστημα» («ΤΑ ΝΕΑ» 19-5-2012). Κορυφαίο όμως πειστήριο της αμφισημίας είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ή μάλλον το μείγμα ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ο κατ' εξοχήν συνήγορος της ριζοσπαστικής τροπής που πήρε η κοινωνικοπολιτική διαμαρτυρία, ο υποδοχέας των κρατικιστικών - πελατειακών κυκλωμάτων του βαθέος ΠΑΣΟΚ, ο νέος συλλέκτης των καθ' έξιν σαλταδόρων στο καμιόνι τής εκάστοτε ανερχόμενης δύναμης, το μεταμοντέρνο επικοινωνιακό λάιφσταϊλ του Τσίπρα, και όλα αυτά χυμένα μέσα σε ένα παλαιοκομμουνιστικό προγραμματικό καλούπι εντυπωσιακής οπισθοδρομικότητας που κάνει να νιώθουν άβολα τα λίγα εκείνα στελέχη του που εμφορούνται από μια πιο μοντέρνα φιλοευρωπαϊκή στάση. Αν η πορεία της χώρας βρεθεί να εξαρτάται από την προσγείωση αυτού του φορέα στον ρεαλισμό, το μείγμα και ο πιλότος προοιωνίζονται επώδυνες στιγμές στους επιβάτες.

Η ουσία αυτής της διαλεκτικής ριζοσπαστικότητας - συντήρησης βρίσκεται ίσως στο ότι σε μια περίοδο εθνικής και κοινωνικής κρίσης που σπάζουν οι καθιερωμένοι δεσμοί πολιτικής αντιπροσώπευσης, κάθε ιστορική παράταξη κατέφυγε στον σκληρό συντηρητικό πυρήνα της πολιτικής της κουλτούρας. Η Αριστερά, σε μια εξεγερτική διαμαρτυρία χωρίς πρόταση που παρέπεμπε περισσότερο σε κοινοτιστικού τύπου βίαια ξεσπάσματα ή σε νεοαναρχικές δράσεις παρά στην οργανωμένη πάλη του εργατικού κινήματος - το ΚΚΕ υπήρξε μάλλον το θύμα αυτών των τάσεων. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ κατέφυγε στον αριστερόστροφο κρατικιστικό - πελατειακό λαϊκισμό, αναζητώντας νέο πάτρωνα. Η Δεξιά δεν βρήκε κάτι καλύτερο από τον ανερμάτιστο εθνικισμό και τη λούμπεν συνωμοσιολογική κουλτούρα τύπου «οι ξένοι μάς ψεκάζουν» των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή τον πούρο ξενόφοβο και μιλιταριστικό φασισμό της Χρυσής Αυγής.
Πώς θα συμπτυχθεί αυτό το κατακερματισμένο κομματικό σκηνικό που προέκυψε από τις εκλογές; Διάφορες υποθέσεις προτείνονται. Θα συμβεί όπως στις εκλογές του 1950 που διέλυσαν το προηγούμενο σύστημα για να διαμορφώσουν αργότερα νέο με άξονα ένα ηγετικό πρόσωπο (Α. Παπάγος); Μήπως ήταν εκλογές τύπου 1977 και η προοπτική είναι ένας νέος δικομματισμός με διαφορετικούς παίκτες; Ηταν τύπου 1958 όταν η διάλυση του Κέντρου έδωσε ένα έκτακτο υψηλό ποσοστό στην Αριστερά που ξαναμειώθηκε αργότερα όταν ανασυντάχθηκε το Κέντρο και η Κεντροαριστερά; Ή βρισκόμαστε σε νέα κατάσταση που τα μεγάλα κόμματα - παρατάξεις θα δώσουν τη θέση τους σε ένα πολυκομματικό σύστημα μεσαίων και μικρών κομμάτων;

Χρήσιμες και παρακινητικές ιστορικές συγκρίσεις, αρκεί να μην ξεχνάμε τη δραματική ιδιαιτερότητα της ιστορικής στιγμής. Ολες οι προηγούμενες περιπτώσεις εξελίχτηκαν σε ένα ήδη διαμορφωμένο γεωπολιτικό, θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο είχε εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα της χώρας και οι πολίτες ήξεραν τι νόμισμα είχαν στην τσέπη τους. Στη σημερινή συγκυρία όλα αυτά παίζονται. Στις επόμενες εκλογές θα γίνει ένα βήμα προς την Ευρώπη και το ευρώ ή προς την απομόνωση και τη δραχμή. Κατ' αρχάς. Γιατί οι συσχετισμοί μπορεί να δώσουν κυβέρνηση, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν σε πρώτο στάδιο την κυβερνησιμότητα της χώρας. Οταν αυτές οι προϋποθέσεις εξασφαλιστούν, θα μπορούμε να συζητάμε βάσιμα για το πoιο θα είναι το νέο κομματικό σκηνικό. Αν υπάρξει «ατύχημα», θα συζητάμε μάλλον ποιος θα φύγει με ελικόπτερο από την καθημαγμένη χώρα.
 
Ο Γιάννης Βούλγαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δεν φταίνε για όλα το Μνημόνιο και οι ξένοι - το άρθρο του Κ. Μητσοτάκη από την Καθημερινή

Του Κωνσταντινου Mητσοτακη*

Αυτή τη φορά τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Την πλήρη και σκληρή αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο ’90 - ’93, που κυβέρνησε η Ν.Δ., ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με δανεικά. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα, να κατεβάσουμε, δηλαδή, το βιοτικό μας επίπεδο. Και αυτό με σκληρό νόμισμα είναι δύσκολο και επώδυνο. Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να πει καθαρά στον ελληνικό λαό αυτή την αλήθεια και να μην τα ρίχνει όλα στο Μνημόνιο και στους ξένους. Διότι αυτό στην πραγματικότητα συνέβη.
Οταν τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά πολλές παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, συμφώνησαν, με καθυστέρηση, να φτιάξουν μια κοινή κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος, σε συνεννόηση με την Ευρώπη, τα έριξαν όλα στους κακούς ξένους και το Μνημόνιο, αντί να πουν ότι αυτό είναι μια ανάγκη, την οποία επέβαλε η δική μας κακή πολιτική στο παρελθόν. Η εκκαθάριση του θέματος αυτού αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να εξασθενήσει το κύμα εναντίον του Μνημονίου.
Ακόμη είναι απολύτως αναγκαίο να λεχθεί η πλήρης αλήθεια εις τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Δυστυχώς επ’ αυτού επικρατεί πλήρης σύγχυση, που από πολλούς καλλιεργείται σκόπιμα. Η άποψη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις συμφωνίες που διεθνώς έχουμε υπογράψει, είναι αυτονόητη. Σε όλη την Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο –και προσφάτως οι G8– το ίδιο πράγμα μας λένε όλοι. Η Ελλάς δεν έχει τη δυνατότητα και δεν πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσής της από τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Αντιθέτως, όμως,έχει σίγουρα την δυνατότητα να τις θέσει σε διάλογο.
Το Μνημόνιο, τα δύο Μνημόνια για την ακρίβεια, περιέχουν πολλά λάθη, αρκετά από τα οποία είναι δυνατόν να διορθωθούν. Η Ευρώπη, για όσους την ξέρουν, είναι ένας οργανισμός ο οποίος δέχεται τον διάλογο, στηρίζεται στο διάλογο. Η Ευρώπη είναι ο χώρος του συνεχούς, ισότιμου και δημιουργικού διαλόγου, που δεν σταματά ποτέ. Και είναι αυτονόητο ότι ορισμένες αδυναμίες μπορούν σίγουρα να διορθωθούν, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι τον διάλογο θα τον κάνουμε ενωμένοι, όσο το δυνατόν περισσότερο, ισχυροί και ταυτόχρονα να είμαστε φιλικοί και αξιόπιστοι. Πρέπει να ανακτήσουμε –είναι δύσκολο αλλά μπορούμε να το πετύχουμε σιγά σιγά– τη χαμένη αξιοπιστία μας. Ως αξιόπιστοι συνομιλητές με την Ευρώπη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα τώρα, γιατί είναι μια πάρα πολύ ευνοϊκή περίοδος για μας. Αυτή την περίοδο ξανασυζητείται το όλο πρόβλημα της λιτότητας που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι βέβαιο ότι θα πάμε τουλάχιστον σε ένα συμπληρωματικό σύμφωνο, που θα ευνοήσει την ανάπτυξη, κάτι που για μας είναι σημαντικό.
Αλλά ας μην έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι είναι ποτέ δυνατόν να ξαναγυρίσουμε στο παλιό καθεστώς των ελλειμμάτων. Είμαστε υποχρεωμένοι εφεξής, να δεχθούμε τη σκληρή πραγματικότητα ότι θα ζούμε με αυτά που παράγουμε, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή μας περισσότερο στο βασικό πρόβλημα της Ελλάδος: πώς θα γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Κάτι που συνήθως το ξεχνούμε, ενώ αυτό αποτελεί την ουσία του προβλήματος. Χρειάζεται ακόμη να προσθέσω ότι το διάλογο θα τον κάνουμε καλόπιστα, ως φίλοι και εταίροι. Η τακτική του εκβιασμού, του τσαμπουκά και των κουκουλοφόρων μπορεί να περνά στην Ελλάδα της κρίσης και της παρακμής, ασφαλώς όμως δεν περνά στην Ευρώπη.
Το δεύτερο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο εκλογικός αγών πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές. Πρέπει, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει το βασικό πολιτικό πρόβλημα σε αυτές τις εκλογές, το οποίο συνοψίζεται στο εάν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Εάν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη. Η άποψη ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ είναι απλοϊκή και ασόβαρη. Ασφαλώς δεν μπορούν να μας βγάλουν, σύμφωνα με τις συνθήκες, από το ευρώ. Ωστόσο, αυτό γίνεται αναγκαστικά, εάν πάψουν να μας δίδουν χρήματα. Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να ζητήσουμε να φύγουμε μόνοι μας και η Ευρώπη σίγουρα θα μας βοηθήσει να το κάνουμε, παρέχοντάς μας μια τελευταία υπηρεσία. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της παραμονής ή μη στο ευρώ υπάρχει και κρίνεται και είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνεται ο πολιτικός διάλογος. Ο πολιτικός διάλογος δεν επιτρέπεται να προσωποποιηθεί. Τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν κατά το δυνατόν νεότερα στελέχη, άφθαρτα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη.
Το τρίτο σημείο, στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι το εξής: Οι εκλογές, δυστυχώς, αποτελούν μια δεινή δοκιμασία για την Ελλάδα. Δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες, που βεβαίως υπάρχουν. Βέβαιον, όμως, είναι ότι η ελληνική οικονομία περνά μια αληθινή τραγωδία, με την οποίαν δεν απασχολούμαστε όντας απορροφημένοι στην προεκλογική εκστρατεία.
Η οικονομία χαροπαλεύει, ο τουρισμός αντιμετωπίζει μια απίστευτη κρίση και η οικονομική ασφυξία απειλεί όλες τις επιχειρήσεις που απέμειναν. Ο κόσμος έπαψε να πληρώνει. Σ’ αυτό βοήθησε πολύ και η ψυχολογία που είχε δημιουργηθεί. Ο κόσμος τρομοκρατημένος «κρατάει» τα λεφτά του, οι συναλλαγές έπαψαν, η κίνηση στην αγορά μειώνεται δραματικά. Η κατάσταση κινδυνεύει, όταν θα φτάσουμε στις εκλογές, να μην είναι αναστρέψιμος. Θυμάμαι την περίοδο του τέλους της δεκαετίας του ’80, το σύνθημα που είχαμε τότε ρίξει, «να προλάβουμε την Ελλάδα ζωντανή». Φοβούμαι ότι το ίδιο θα πρέπει να πούμε και σήμερα. Να φτάσουμε στις εκλογές με το καλό, αλλά να υπάρχει ακόμα η ελληνική οικονομία ζωντανή.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που επειγόντως πρέπει να ζητήσουμε είναι ένα σχέδιο άμεσης βοήθειας προς την ελληνική οικονομία, για να μπορεί να περάσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Χαίρομαι διότι επιτυχώς, ελπίζω, το έθεσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην τελευταία σύσκεψη κορυφής. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια.
Και τέλος θα σημειώσω το εξής: είμαστε δυστυχώς ένας λαός που δεν προβλέπει και που δεν συμπεραίνει. Την περιπέτεια των εκλογών θα μπορούσαμε ασφαλώς να την είχαμε αποφύγει πλήρως, εάν το Σύνταγμά μας προέβλεπε σταθερή περίοδο της Βουλής. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι επειγόντως αναγκαία. Ξαναφέρνω πάλι στη δημοσιότητα την παλιά μου πρόταση, την οποία δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι η προσεχής Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική. Είναι ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, όταν τα πάντα φαίνεται να γκρεμίζονται γύρω μας, να δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα θεσμικό περιβάλλον καλύτερο, σταθερότερο, το οποίο θα μας βοηθήσει, αποφασιστικά, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα, που δεν είναι δυστυχώς το οικονομικό. Είναι πολιτικό: είναι η ανυπαρξία, η διάλυση του κράτους και όλα όσα το συνοδεύουν...
* Ο κ. Κ. Μητσοτάκης είναι πρώην πρωθυπουργός.


Δεν φταίνε για όλα το Μνημόνιο και οι ξένοι

Τσίπρας κατά πάντων. Να μας έλεγε και τι θα κάνει κιόλας...

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Οι εγχώριες δυνάμεις του Μνημονίου, όπως υπογράμμισε, ξεπερνούν ακόμα και τους δανειστές μας σε εκβιασμούς, απειλές και ψεύδη.
Έκανε λόγο για "εγχώριους ταλιμπάν των μνημονίων που συνεχίζουν την τρομοκράτηση του λαού σε πλήρη υποταγή στα σχέδια της Μέρκελ και του ΔΝΤ", ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως το τελευταίο που αναζητούμε στη χώρα είναι η συμπάθειά της.
Η δήλωση του Αλεξη Τσίπρα:
"Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε έκπληκτοι τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου να ξεπερνούν ακόμη και τους δανειστές μας σε εκβιασμούς, απειλές και ψεύδη. Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της ΕΕ υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο οι εξελίξεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και παγκοσμίως θα είναι εφιαλτικές, οι εγχώριοι ταλιμπάν των μνημονίων συνεχίζουν την τρομοκράτηση του λαού σε πλήρη υποταγή στα σχέδια της κ. Μέρκελ και του ΔΝΤ.
Όσον αφορά στις τελευταίες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ το τελευταίο που επιζητούμε στην Ελλάδα είναι η συμπάθειά της. Τους φόρους, οι Έλληνες εργαζόμενοι τους πληρώνουν και είναι δυσβάσταχτοι. Για τους φοροφυγάδες, ας απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ να της εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ακουμπήσει το μεγάλο κεφάλαιο και κυνηγούν τον απλό εργαζόμενο επί δύο χρόνια.
Όσοι όψιμα επικριτές της τώρα εξανίστανται από τα λεγόμενα της, ας αναλογιστούν ότι αυτοί έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα, παρουσιάζοντάς το ως εθνική επιτυχία και σωτηρία.
Έχουμε τη ΝΔ που επιστρέφει στο παρελθόν. Έχουμε απέναντί μας τον κ. Σαμαρά αγκαλιά με τη διαπλοκή, τα τραπεζικά συμφέροντα και τις δυνάμεις της στασιμότητας, της αδράνειας, της κλεπτοκρατίας, ιδιοτέλειας και της υποτέλειας.
Πολιτικά κόμματα, θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξένα κερδοσκοπικά funds, εργοδοτικά συμφέροντα, μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, ένα στόχο έχουν: Να υποκύψει ο ελληνικός λαός, να επικρατήσει ολοκληρωτικά το μνημόνιο και να συνεχίσει να κυβερνά το πολιτικό προσωπικό του, δηλαδή αυτοί που χρεοκόπησαν ηθικά, πολιτικά και οικονομικά τη χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας κ. Σημίτης αρθρογραφεί, ξεχνώντας να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική. Δεν λέει κουβέντα για τα δάνεια και τις μίζες των Ολυμπιακών αγώνων και των εξοπλισμών. Για τα μεγάλα έργα που κόστισαν δέκα φορές πάνω από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκάνδαλο της Γκόλντμαν Σάκς.
Η αντιπρόσωπος της Siemens στην Ελλάδα, αντί επιτέλους να τηρήσει μία φορά τον λόγο της και να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή μιας και δεν μπήκε στη Βουλή, επιστρέφει δριμύτερη στη γνωστή της τακτική. Χυδαιολογεί και κατασυκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα πράγμα συμφωνούμε μαζί της. Ναι, είμαστε πάντα σε διαφορετικά στρατόπεδα. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ ούτε στις χορηγίες του κ. Χριστοφοράκου, ούτε στο επισκεπτήριο πρεσβειών.
Σε όλους και όλες αυτές, που εκβιάζουν και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, η απάντηση θα δοθεί στις προσεχείς εκλογές. Στις 6 Μαΐου έγινε το πρώτο βήμα. Ο λαός καταψήφισε τις μνημονιακές πολιτικές εξόντωσής του. Ψήφισε δημοκρατία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Στις 17 Ιουνίου, η ατζέντα των εκλογών δεν θα είναι αυτή που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές -τοκογλύφοι και τα φερέφωνά τους. Ο λαός αντιστέκεται, οργανώνεται, αντεπιτίθεται και στο τέλος θα νικήσει. Έχουμε τη δύναμη και το σχέδιο για να αλλάξουμε τα δεδομένα, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της προόδου, της ανάπτυξης. Για να αφήσουμε οριστικά πίσω, στις υποσημειώσεις της ιστορίας, όλους αυτούς που έφεραν τη χώρα και το λαό στο χείλος της καταστροφής".

Το άρθρο του Κ. Σημίτη στο Βήμα της Κυριακής

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Ευχάριστες ψευδαισθήσεις, δυσάρεστη πραγματικότητα - Η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η επιστροφή στη δραχμή και οι διέξοδοι από την οικονομική κρίση

Πανεπιστημιακός - πρώην πρωθυπουργός

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν δρόμο που ορίζεται από φαντασιώσεις και μύθους και μια πορεία που χαρακτηρίζει ο κριτικός ρεαλισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη για να βγει από την κρίση. Η ανάπτυξη απαιτεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο μέλλον της χώρας και πόρους για επενδύσεις. Ούτε η εμπιστοσύνη ούτε τα κεφάλαια εξασφαλίζονται όταν υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της αλλά και η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Ένωσης αποτελούν επίσης μόνιμα εμπόδια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Το πιθανό αναπτυξιακό σύμφωνο που συζητείται τώρα στην Ένωση θα προβλέπει πόρους και για τη χώρα μας. Θα προϋποθέτει όμως για την καταβολή τους την εφαρμογή των περιορισμών του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας από τις δανειακές συμβάσεις.
Στη χώρα πολλοί ελπίζουν ότι ο κ. Ολάντ και οι άλλοι ηγέτες που επεσήμαναν τις αρνητικές πλευρές της λιτότητας θα απαλλάξουν την Ελλάδα από τις δεσμεύσεις της. Ούτε όμως ο γάλλος πρόεδρος ούτε οι άλλοι ηγέτες της Ένωσης θα δεχθούν να χορηγήσουν χρήματα χωρίς όρους και χωρίς να εφαρμοστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμβιβαστούμε. Η συμμετοχή μας καθορίζεται από ένα κοινό δεσμευτικό πλαίσιο. Το επιβεβαίωσε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περασμένης Τετάρτης 23 Μαϊου. Ο πρόεδρος του τόνισε ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις της .
Η Ελλάδα χρειάζεται να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να εξασφαλίσει την ανάκαμψή της. Πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της που πάσχει. Η πρόοδός μας εξαρτάται από το αν θα περιορίσουμε ένα πολυδάπανο κράτος, ανοίξουμε τις κλειστές αγορές, αυξήσουμε την παραγωγικότητα, άσχετα από το αν το επιτάσσει το μνημόνιο ή όχι.

Δανεικά κι αγύριστα

Η πολιτική που συνιστά να αρνηθούμε όλες τις υποχρεώσει μας, χωρίς όμως να φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα εντείνει την αβεβαιότητα και θα επιτείνει την ύφεση. Θα κλονισθεί το τραπεζικό σύστημα και η κατάληξη θα είναι ακριβώς αυτή που θέλουμε να αποφύγουμε: η έξοδος από το ευρώ. Δεν αποφασίζουμε μόνο εμείς αν θα μείνουμε ή όχι στη ζώνη του ευρώ. Καθορίζουν τις εξελίξεις εκτός από μας οι εταίροι και οι δανειστές μας, οι αγορές και οι δυναμικές που θέτουμε σε κίνηση με τις ενέργειές μας. Ο ισχυρισμός ότι οι ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να διακόψουν τη χρηματοδότησή μας διότι η ζημία που θα υποστούν από την πτώχευση της Ελλάδας ή την αποχώρηση θα είναι εξαιρετικά μεγάλη είναι εξωπραγματικός. Οι χώρες του πυρήνα της Ένωσης έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι αυτές είναι να εμπεδωθεί η αρχή ότι τα δανεικά μπορεί να είναι και αγύριστα .

Χρειαζόμαστε σχέδιο

Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο για το αύριό της στην ευρωζώνη, σχέδιο που δεν υπάρχει σήμερα. Χρειαζόμαστε επεξεργασμένες προτάσεις που συμβιβάζουν τις επιδιώξεις μας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όροι του μνημονίου που θέτουν ανέφικτους στόχους για τη χρονική προσαρμογή της χώρας ή επιτείνουν την κοινωνική δυστυχία θα πρέπει να επανεξεταστούν. Θα μπορέσουμε να τους αναθεωρήσουμε αν με τις προτάσεις μας γεννήσουμε εμπιστοσύνη, αν πείσουμε ότι θέλησή μας είναι να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία και το κράτος μας, αν δείξουμε ότι δεν υπεκφεύγουμε αλλά επιδιώκουμε την αποτελεσματική συνεργασία. Σ αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε και από το συζητούμενο ευρωομόλογο.

Αλαζονικά τα μέτρα


Οι πολίτες πλήρωσαν ως σήμερα ένα πολύ ακριβό τίμημα τόσο γιατί η ευρωζώνη σχεδίασε πρόχειρα και αλαζονικά τα μέτρα όσο και γιατί η Ελλάδα δεν παρουσίασε μια δική της πειστική άποψη για το πώς θα επανέλθει στη σταθερότητα. Η χώρα έγινε έρμαιο των εξελίξεων. Τα χιλιάδες νεκρά έργα και τα αναξιοποίητα δισ. των διαρθρωτικών ταμείων είναι ένδειξη της μεγάλης μας αδυναμίας. Η ρεαλιστική πολιτική και η αποτελεσματική διαπραγμάτευση αποτελούν ανάγκη για να μη σπαταληθούν και άλλοι πόροι, για να δουν οι πολίτες τους κόπους τους να αμείβονται.

Να υπάρξει κυβέρνηση


Η απόρριψη της Ένωσης και του ευρώ που υποστηρίζουν πολλοί δεν λύνει τα προβλήματά μας. Τα επιδεινώνει. Προσθέτει στις τόσες δυσκολίες και πολλές άλλες. Αντί να ασχολούμαστε με το ανύπαρκτο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο κεντρικό πρόβλημα της χώρας, την αποφασιστική αντιμετώπιση της υστέρησής μας. Είναι ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση που θα κυβερνήσει τον τόπο με υπευθυνότητα . 

Saturday 26 May 2012

Δραματική η εικόνα της χώρας στο σημείωμα Παπαδήμου που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής

Η χώρα κινδυνεύει από άμεση δημοσιονομική κατάρρευση σύμφωνα με το σημείωμα του απερχόμενου πρωθυπουργού που παρουσιάστηκε στους πολιτικούς αρχηγούς:

«Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.Η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Κατά συνέπεια το Δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών από τα μέσα Ιουνίου.Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ.Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και γενικότερα το ευρωσύστημα.Το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, η αμφισβήτηση της ικανότητάς της να μείνει στο ευρώ σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα».

Αλ. Τσίπρας: θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ

Τον κίνδυνο «πλήρους καταστροφής» της ελληνικής οικονομίας από την πολιτική λιτότητας επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνένετευξή του στο γερμανικό Spiegel, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ».

Στη συνέντευξη στο περιοδικό, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες αλλά τμήματά της προδημοσιεύει το Σάββατο η Deutsche Welle, ο Τσίπρας υπογραμμίζει: «Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνο ότι η λιτότητα απέτυχε», αναφέροντας επίσης πως θεωρεί «φορέα ελπίδας» τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Αν συνεχιστούν «οι πιέσεις και οι εκβιασμοί» με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, υποστήριξς, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι πράγματι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της.

«Σε αυτήν την περίπτωση», λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι σήμερα τόσο στενά συνυφασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να περιορίσει γεωγραφικά την κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών» επισήμανε.

«Όταν ξανάρθετε στο Βερολίνο ίσως να είστε Πρωθυπουργός» είπε στον Αλ.Τσίπρα ο δημοσιογράφος, ρωτώντας τον: «Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης;».

«Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απαντά, λέγοντας πως «καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».

Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώσει τον λαό; σωστά το κάνει μόνος του έτσι όπως αντιδρά

Με σκληρό τόνο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στη χώρα μας.

Σε ομιλία του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Ναύπλιο, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κ. Λαγκάρντ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει, σημειώνοντας ότι το ύφος της προσέβαλε τον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όπως κανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει τον λαό στην περίοδο της κρίσης και το λέω απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ που το ύφος της προσέβαλε τον λαό, και την καλώ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει, έτσι και κανείς δεν μπορεί να προσβάλει την κοινωνική βάση της παράταξης, τον γνήσιο προοδευτικό Έλληνα πολίτη που πίστευε και πιστεύει στην παράταξη αυτή ακόμα και αν δεν την ψήφισε στις 6 Μαΐου».

Είναι δυνατόν να μη θέλουν τη 'θεσμική λύση'; τον παρολίγον πρωθυπουργό του Γιώργου;

Αποσύρει την υποψηφιότητα του από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος. Την απόφαση του αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος σε συγκέντρωση περίπου 200 πολιτικών του φίλων στην Καστοριά, όπου εξήγησε και τους λόγους που τον οδήγησαν να την λάβει.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο κ. Πετσάλνικος δεν εκλέχθηκε βουλευτής στην Καστοριά και όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκαν στην ηγεσία του κόμματος στην Αθήνα να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο για να μπορέσει να κερδίσει πάλι τη βουλευτική έδρα το κίνημα.

"Επειδή δεν είμαι γαντζωμένος σε καμιά καρέκλα κι εφόσον έτσι επιμένουν και για να μην υπάρξει πρόβλημα και να επιτευχθεί η πανστρατιά του ΠΑΣΟΚ στο νομό Καστοριάς, να μην θεωρήσει κανείς ότι επιμένω να είμαι υποψήφιος, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος και θα στηρίξω το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, όποια μορφή κι αν πάρει", δήλωσε.

Προβάδισμα ΝΔ σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.Η Νέα Δημοκρατία προηγείται από 1,1 έως 5,7 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ, με εξαίρεση την εμφανιζόμενη υποχώρηση της δύναμης του ΚΚΕ, δεν αλλάζει η σειρά κατάταξης των υπόλοιπων κομμάτων και ο συνασπισμός Δράση και Δημιουργία Ξανά βρίσκεται κοντά στο 3%, δηλαδή στο όριο της εισόδου στην επόμενη Βουλή ως το όγδοο κόμμα.

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» η ΝΔ εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη, αφού καταγράφει προβάδισμα 5,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ προηγείται με 25,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 20,1%. Τις δυνάμεις του φαίνεται να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, με 13%, ενώ αντιθέτως συμπιέζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και σε μικρότερο ποσοστό η Δημοκρατική Αριστερά.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται τέταρτο κόμμα με 6,3% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.

Από τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στις 6 Μαΐου οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 2,1%, ενώ ο ΛΑΟΣ υποχωρεί στο 2%. Στο 2,4% καταγράφεται και η συμμαχία της Δράσης με τη Δημιουργία Ξανά.

Από το κλίμα πόλωσης της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι ενισχύεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε σύγκριση τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα (40,3% έναντι 29,8%) όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (35,9% έναντι 32,6%).

Η παραμονή στην Ευρωζώνη κρίνεται απαραίτητη ακόμη και υπό την απαίτηση της τήρησης των μέτρων του μνημονίου: Το 65,2% επιθυμεί «το ευρώ ακόμη και να πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο», ενώ το 24,4% ζητεί «έξοδο από το ευρώ αν δεν καταργηθεί το μνημόνιο». Επίσης, το 43,6% προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 «θα καταφέρουμε να έχουμε μία σχετικά ομαλή πορεία», ενώ το 28,9% προβλέπει ότι «θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει δημοσκόπηση της ALCO με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.

Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.

«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,2% αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.

Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά συγκεντρώνοντας το 42,9% από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%.

Προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με την ALCO τον πρόεδρο της ΝΔ επιλέγει το 42% έναντι 24% του κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με την MARC, το 64,8% των πολιτών εκτιμά πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την ώρα που το 21,1% ζητά την ακύρωση της συμφωνίας και την καταγγελία του Μνημονίου.
Η μεγάλη πλειοψηφία (87,8%), εξάλλου, ζητεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την MRB.

Christine Lagarde: οι Έλληνες να βοηθήσουν και τον εαυτό τους - σκληρές δηλώσεις περιορισμένες οι πιθανότητες επαναδιαπραγμάτευσης

Όποιος νομίζει ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση θα αλλάξει ριζικά τους όρους της δανειακής σύμβασης, ας διαβάσει τη συνέντευξη της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Lagarde.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/25/payback-time-lagarde-greeks

Η πρόβλεψη της agence Europe για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τον Ιούλιο

Μία εκτίμηση-σοκ διατυπώνεται στο κοινοτικό δελτίο «Agence Europe», καθώς σύμφωνα μ’ αυτό, η Ελλάδα θα εξέλθει της Ευρωζώνης τον προσεχή Ιούλιο.

Μάλιστα, όπως σχολιάζει το κοινοτικό δελτίο, αν αυτό τελικά συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δυσκολίες και κινδύνους, αλλά «η ελληνική συμπεριφορά την έχει καταστήσει αναπόφευκτη».
Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν ένα μικρό κράτος με την άρνησή του να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού, να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Εξ΄ άλλου, η Ενωση έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: 12 Σύνοδοι κορυφής ασχολήθηκαν με την ελληνική κρίση, δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης δόθηκαν στη χώρα, παράλληλα με άλλα εργαλεία βοήθειας, ενώ ένα τμήμα του χρέους απομειώθηκε».

«Συνολικά, κάθε Ελληνας (από τα 11 εκατομμύρια) είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε εφοπλιστής, υπολογίζεται ότι έλαβε από τον Ιανουάριο του 2010 το ισότιμο των 31.000 ευρώ, ποσό που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο προέρχεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μία απειλή γενικότερης αποσύνθεσης για όλη την ευρωζώνη και θα έχει σίγουρα καταστροφικά αποτελέσματα, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους Ελληνες. Όμως, εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν: Εάν θέλουν να συνεχίσουν να αποτελούν μέλος ενός συλλόγου, τότε πρέπει να αποδεχθούν τους εσωτερικούς κανονισμούς και να τους εφαρμόσουν».
Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι τα κύρια θύματα της ελληνικής συμπεριφοράς είναι οι λαοί της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και άλλοι, ενώ εκείνοι που κυρίως επωφελούνται είναι οι κερδοσκόποι ανά τον κόσμο.

Ακόμη υποστηρίζει ότι ενδεχομένως, η αυστηρότητα που επιδεικνύεται την τελευταία περίοδο απέναντι στην Ελλάδα έχει ως στόχο να πείσει τους Έλληνες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και να τους φοβίσει ως προς τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν εάν δεν αλλάξουν συμπεριφορά.

Η «Agence Europe» σχολιάζει, όμως, ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη δημοσιονομική εξυγίανση, που απαιτείται σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης.
Επομένως, η σωστή λειτουργία της ευρωζώνης θα παρέμενε αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες για τα άλλα κράτη- μέλη και τους λαούς τους, αλλά και για το μέλλον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Και ο Κον-Μπεντίτ «συστημικός»; του Δ. Φύσσα

Άντε να σωθεί η χώρα μετά

Friday 25 May 2012

Αν.Έλληνες: 'Να πάρουμε την Ελλάδα μας πίσω' - και θα την κάνετε τι μετά;

Το σύνθημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι «Να πάρουμε την Ελλάδα μας πίσω», σύμφωνα με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος και πρώην υπουργό, Κώστα Μαρκόπουλο.

Μαχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνα με τις δημοσκοπησεις

«Σύγκρουση» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.

Σε έρευνα της VPRC για το Kontra Channel, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πρώτος στη μέτρηση εκλογικής επιρροής με 28,5%.

Ακολουθούν η ΝΔ 26%, το ΠΑΣΟΚ 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, η ΔΗΜΑΡ με 7%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ΚΚΕ με 5% και στο όριο του 3% η Δημιουργία Ξανά-Δράση. Με 2% οι Οικολόγοι Πράσινοι, 1% ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με 0,5% ο ΛΑΟΣ.

Η ΝΔ κερδίζει στην παράσταση νίκης με 35,4%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,2%.

Σε δημοσκόπηση της RASS για την Metro Weekend, εμφανίζεται πρώτη η ΝΔ είναι πρώτη με 23,6%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 13,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%, το ΚΚΕ 4,8%, η Χρυσή Αυγή 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8%, ο ΛΑΟΣ 0,8%, η Δημιουργία Ξανά 2,4%, ενώ το 1,7% επιλέγει άλλο κόμμα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 60,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 35,2%.

Την εικόνα του «ντέρμπι» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει δημοσκόπηση της Μetron Analysis, που παρουσίασε ο ΑΝΤ1: Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%.

Τρίτο κόμμα συνεχίζει να είναι το ΠΑΣΟΚ με 14,8%, και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, η ΔΗΜΑΡ 6,2%, το ΚΚΕ 5,2%, η Χρυσή Αυγή 4,9% και η Δημιουργία Ξανά-Δράση 3%. Εκτός Βουλής μένουν, με βάση τη δημοσκόπηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6% και ο ΛΑΟΣ με 1,2%.

ΣΥΡΙΖΑ: έκτακτη φορολόγηση για το 2012 (προφανώς λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από την Ευρώπη)

Προς το παρόν, φαίνεται ότι τη γλίτωσαν οι έχοντες άνω των 20.000€/έτος εισόδημα (πρόταση Γλέζου). Έκτακτη εισφορά για 50.000 & άνω λέει σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκης. Άντε να δούμε που θα κάτσει. Μάλλον πολύ πιο κάτω από τις 50.000 καθώς οι δηλώνοντες εισόδημα άνω των 50.000 είναι ελάχιστοι.

Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο Channel 4

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις (και όχι μόνο αυτές που αφορούν στη θεωρία της πυρηνικής αποτροπής).

Μεταξύ άλλων:

It's a European problem.So it's win-win to find a solution without austerity, without internal devaluation – but, of course, with some structural reforms that we need to do. But, of course, with a real solidarity. Of course, we need a Marshall Plan, not only for Greece but also for all the countries of southern Europe

We are obliged to keep the basic commitments which come from the treaty and the terms of our admission in the EU. It is not one of the founding principles either of EU or eurozone to implement austerity programmes that have already failed.

I don't believe that something like this can happen. I don't believe it could happen because when Mrs Merkel talked to the BBC and said that if one country leaves, the next day we have to start looking for the next one, it might be Italy, it might be Spain. Italy has a 1.9tr euro deficit, Greece has only 350bn euro deficit, so I don't believe something like this could happen.

I believe we find ourselves in a situation equivalent to the one the US found itself in with Russia, back during the days of the cold war. Both sides had nuclear weapons in their hands, and both sides threatened to push the button and activate. When you have a cold war neither side will back down, so now we don’t expect Mrs Merkel or Mr Cameron to back down either. We are quite sure that when the time comes, logic will prevail and they will not activate their nuclear weapons.

The first thing that we will do is to cancel in the Greek parliament the measures that Greek parliament adopted. The measures which make the recession deeper, the measures which force us to sink deeper into crisis. The second thing will be to look for alliances in the European south with the countries which find themselves in a similar situation to us - with Portugal, Ireland, Spain and Italy.
The second step would be to try and start a dialogue with France. ... We will also go to Madame Merkel and ask her to realise that she bears a big responsibility because she decides in the name of all the people in Europe and all the people in Germany, to change her political message in order to save Europe. Or else, all of Europe will blow up and this is not in anyone's interest.

My conscience is clear because I tell the Greek people the truth. And I am fighting to create the necessary conditions to stop this downward spiral of Greek people towards misery. If it is necessary for a short period of time, for the Greek people to go through rough times, I am sure that our programme with the left in power, we will do the best we can. We will distribute the wealth in a fair manner and create the necessary conditions for the economy to bounce back.

We definitely want to move on with restructuring. But the austerity measures on the 6 May became a dead letter. On the 17 June, they will be part of history.

http://www.channel4.com/news/tsipras-on-euro-crisis-both-sides-have-nuclear-option

Αντιμνημονιακοί εξωτερικού: το 60% των Γερμανών επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politbarometer για το δίκτυο ZDF της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται κατά των ευρωομολόγων και κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Το 79% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των ευρωομολόγων, ακολουθώντας τη γραμμή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επανέλαβε τη θέση της κατά τη διάρκεια της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Μόνο το 14% τάσσεται υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το 60% των ερωτηθέντων επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έναντι 49% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο το 31% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρώ έχει μάλλον αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία και το 45% θεωρεί, αντίθετα, ότι το κοινό νόμισμα έχει θετικές συνέπειες για τη χώρα.

Γερμανία: 'δεν θα είναι πρόβλημα αν η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες' - δεν θα είναι πρόβλημα για ποιον;

Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, έτσι δεν θα είναι πρόβλημα αν η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, σύμφωνα με το Reuters.

«Απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαους στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν στα τέλη Ιουνίου τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Κότχαους κάνει αντίστοιχη δήλωση. Στις 11 Μαΐου είχε πει ότι «για την πληρωμή της προγραμματισμένης δεύτερης δόσης είναι φυσικά απαραίτητη η έκθεση της τρόικας».

Πρώτος με ικανή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ σε μέτρηση

Οριακά οκτακομματική Βουλή δείχνει το Βαρόμετρο της Public Issue που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτη από τον ΣΚΑΪ. Πρώτο κόμμα στη μέτρηση εκλογικής επιρροής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%, αλλά στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η τάση, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση):

  • ΣΥΡΙΖΑ 30% (↑)
  • ΝΔ 26% (↑)
  • ΠΑΣΟΚ 15,5% (↑)
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 8% (-)
  • ΔΗΜΑΡ 6,5% (↓)
  • ΚΚΕ 5% (-)
  • Χρυσή Αυγή 4% (↓)
  • Δημιουργίας Ξανά-Δράση 3%.
Στην παράσταση νίκης, το 54% (↑) θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35% (↓).

Στον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» η εικόνα είναι η εξής:

  • Αλέξης Τσίπρας 24%
  • Αντώνης Σαμαράς 19%
  • Ευάγγελος Βενιζέλος 17%
  • Κανένας 16%
  • Φώτης Κουβέλης 11%
  • Πάνος Καμμένος 7%
  • Αλέκα Παπαρήγα 2%
  • Νίκος Μιχαλολιάκος 2%
Στο ερώτημα «Εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% (↑) και κατά το 12% (↓).

Thursday 24 May 2012

Ο Τσίπρας περί διαπραγματεύσεων και κόκκινων γραμμών

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να μην λέει αυτά που οι ξένοι ηγέτες είναι έτοιμοι να ακούσουν, αλλά αυτά που ο ελληνικός λαός θέλει να ειπωθούν, να βάζει κόκκινες γραμμές, να χαράζει στρατηγική, να διεκδικεί τα δίκαια του ελληνικού λαού, κάτι που -όπως είπε- μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να το πράξει.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μέχρι τις 6 Μαΐου όλοι έλεγαν ότι οι νόμοι του Μνημονίου πρέπει να εφαρμοστούν και ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και προσέθεσε πως οι νόμοι αυτοί, δεν ήρθαν να σώσουν τη χώρα και την οικονομία, αλλά να σώσουν τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Σχολιάζοντας τις επαφές Βενιζέλου στις Βρυξέλλες, είπε ότι φάνηκε να εκλιπαρεί χαμηλόφωνα για μια δήλωση τιμωρίας του ελληνικού λαού.

Για τις επαφές Σαμαρά προσέθεσε ότι «στη ζεστή θαλπωρή των ομοϊδεατών του -την κ. Μερκελ και τους άλλους του ΕΛΚ, φάνηκε να αισθάνεται άνετα απέναντι σε αυτούς τους οποίους -μέχρι να γίνει ουραγός και δέσμιος των ακραίων νεοφιλελεύθερων και της κ. Μπακογιάννη- θεωρούσε αντιπάλους».

Ενδοοικογενειακή δυσαρμονία: Ο 'γνωστός' Κ. Πλεύρης επικεφαλής του επικρατείας του ΛΑΟΣ

Ο Κώστας Πλεύρης, 'γνωστός' για το βιβλίο του "Εβραίοι όλη η αλήθεια" και πατέρας του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ και νυν πιθανότατου υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συστράτευση του κ.Πλεύρη ο οποίος, όπως είπε, θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αποτελεί τιμή η τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και υποστήριξε ότι ο ΛΑΟΣ «επιδιώκει αναμφισβήτητα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον».

Δριμεία κριτική από τον Κον Μπενντίτ στην Αριστερά

Ακούστε τον κόκκινο Ντάνι, ηγέτη του Μάη του '68 και των Ευρωπαίων Οικολόγων να ασκεί κριτική με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.youtube.com/watch?v=gxy6O99UP_w

Wednesday 23 May 2012

Μήπως, απλώς, έφυγαν από ένα πλοιό που βυθιζόταν;

Χρηματισμό στελεχών του για να φύγουν από τον ΛΑΟΣ καταγγέλλει ο Γ.Καρατζαφέρης,

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231197225

Καλά, ας μην χρειαστεί να το επαληθέψουμε κιόλας

Είναι "αυτονόητο" για τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, είπε ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.

Στήριξη της Ελλάδας αλλά και των δεσμεύσεών της

Ελλάδα εντός ευρώ με υπόσχεση για ανάπτυξη, αλλά στη βάση των δεσμεύσεων, είπαν χθες αρκετοί παράγοντες της ευρωζώνης στην άτυπη σύνοδο κορυφής. http://news.in.gr/world/article/?aid=1231197262

Πίσω από τις, γενικώς, θετικές δηλώσεις κρύβεται, ακόμη, η αμηχανία. Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με εμάς και δεν είναι σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να ζούμε στην ευρωζώνη με την απαραίτητη πειθαρχία

Monday 21 May 2012

Δεν αποκλείεται η εγκατάληψη της Εμπορικής από τη μητρική της

Η μητρική της Εμπορικής, Crédit Agricole, δεν αποκλείει την εγκατάληψη της Εμπορικής.

http://www.boursorama.com/forum-credit-agricole-sa-emporiki-creditagricole-n-excluent-rien-417795339-1

Ποιος θα προχωρήσει χωρίς αυτούς;

Αν καταγγείλουμε το μνημόνιο, λέτε η Ευρώπη να αντιστρέψει το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ και να πει 'αποφασίσατε χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς εσάς';

Ολαντρέου - η δήλωση που καταρράκωσε τον Φρανσουά Ολάντ


Ολαντρέου αποκάλεσε ο Αλ. Τσίπρας το Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ. Και εμείς που νομίζαμε ότι στηρίζει σε αυτόν τις ελπίδες του για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής...
http://m.franceinfo.fr/politique/a-paris-le-leader-grec-de-gauche-alexis-tsipras-interpelle-hollandreou-622363-2012-05-21

Γάμος συμφερόντων

Τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Μπροστά τον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας είναι ανάγκη να παραμερίσουμε τις διαφορές, πολιτικές και προσωπικές. Είναι ώρα να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Πρέπει να εμποδίσουμε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή» είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργηθεί μια ισχυρή, φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή», που θα δώσει -όπως είπε- κυβερνητική λύση στον τόπο, προτάσσοντας τη διατήρηση στο ευρώ, τις απαραίτητες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις και την προστασία της πατρίδας από περιπέτειες.
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και τόνισε ότι είναι χρέος όλων «να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο, των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα ενεργό και ισχυρό μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με την ευρύτερη δυνατή επιρροή και απήχηση σε όλους τους πολιτικούς κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους, και με σεβασμό σε όλες τις επιμέρους πολιτικές τάσεις».

«Οφείλουμε όλοι να αντιταχθούμε αποτελεσματικά στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε αριστερόστροφες είτε δεξιόστροφες» είπε και τόνισε ότι ορισμένα στελέχη της ΔΗΣΥ θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η διατήρηση του πλεονεκτήματος των 50 εδρών επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της.

Η σύγκριση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, 1981 και 2012

Ενδιαφέρον άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=15411

ΝΔ και Ευρώπη - το παλιό και το νέο

Ποια Ευρώπη, Αντώνη; του Σ. Θεοδωράκη
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15426

Sunday 20 May 2012

Κοινή κάθοδος στις εκλογές για Δράση και Δημιουργία Ξανά

Κοινή κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφάσισαν ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος και ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά Θάνος Τζήμερος, όπως ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν το μεσημέρι της Τρίτης.

Τι σημαίνει αυτό; αυτοδυναμία; αν δεν υπάρξει πάλι θα το παίξει αντιπολίτευση μακριά από ευθύνες;

Καθαρή λαϊκή εντολή για να ακυρωθούν οριστικά οι πολιτικές που βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και τη δυστυχία είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.

Ανανέωση... με τον άνθρωπο που πέρασε από τρία κόμματα

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξής του στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ , Κώστας Κιλτίδης, εφόσον μείνει ικανοποιημένος από την τροποποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ.

Τελικά, η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή γι'αυτόν

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αμερικανικό και πρόβλημα όλων των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών στον πλανήτη. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Ιρλανδικό Ραδιόφωνο RTE.

Μετά τον γύρο του θριάμβου της διερευνητικής εντολής, τώρα γύρος του θριάμβου και στην Ευρώπη

Το Παρίσι και το Βερολίνο επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να έχει διμερείς επαφές με τις ηγεσίες της γαλλικής και γερμανικής αριστεράς.

ΔΗΜΑΡ για τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική της ομάδα τίμησε με «ενός λεπτού σιγή» τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της Δημοκρατική Αριστερά αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει προκύψει με την απουσία βουλευτών της κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, χθες, στη Βουλή.

Μαρία Ρεπούση: «Ο σεβασμός μου στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού είναι δεδομένος και δεν επιτρέπω σε κανέναν να τον αμφισβητεί».

Θυμίζουμε ότι η ως άνω εκδήλωση αφορούσε στη γενοκτονία των Ποντίων.

Κουβέλης για συνεργασίες και μονομερείς ενέργειες

Φ. Κουβέλης: «Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός. Χρειάζεται ένας ελάχιστος κοινός πολιτικός τόπος. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω όμως με μονομερείς ενέργειες όπως η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης που έχουν συγκεκριμένη επίπτωση».

Ο Τσίπρας υιοθέτησε τα έξι «ορφανά» του Ανδρέα, του Άκη και του Γιώργου

Παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Κοτζιάς, Αντώνης Κοτσακάς, Ευάγγελος Χωραφάς, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Ραφτόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής

Εκλογές ντέρμπι

Τέσσερις δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο: οι μισές δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ και οι άλλες μισές στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, και τα δύο κόμματα -αλλά και, οριακά, το ΠΑΣΟΚ- σημειώνουν άνοδο, σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, πλην της ΔΗΜΑΡ η οποία διατηρεί ή και να αυξάνει τις δυνάμεις της.

Saturday 19 May 2012

Μια ζαριά για την Ελλάδα

Κάποιοι παίζουν την τύχη του ελληνικού λαού στην ρουλέτα " λέει ο πρώην υπουργός κ.Τάσος Γιαννίτσης, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Πρέπει να " ξέρουμε με ονοματεπώνυμο ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη απέναντι σε όσους υποστούν τις συνέπειες " σημειώνει.

Το σχέδιο Β του ΣΥΡΙΖΑ και τα αντισυμβατικά μέσα

O κ. Δραγασάκης, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται ότι ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, για τον οποίο μίλησε ο Μανώλης Γλέζος, μπορεί να υπάρχει ως΄" σχεδιο Β " αν χρειαστεί να κλείσει γρήγορα το πρωτογενές έλλειμμα για λόγους εθνικής ασφάλειας ή ύψιστης κοινωνικής ανάγκης. Διευκρινίζει πάντως ότι τότε θα χρειαστούν μη συμβατά μέσα και όχι κατ' ανάγκη το συγκεκριμμένο.

Ο Έλληνας Ομπάμα

Αλ. Τσίπρας: πρέπει να πειστεί η κ. Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής για ανάπτυξη.

Τα μεγάλα πνεύματα συζητούν

Τη διεξαγωγή τηλεμονομαχίας μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα πρότεινε η ΝΔ.

Μήπως, όμως, οι «πάνω» ελέγχουν τελικά τους «κάτω»;

Αλ. Παπαρήγα: Στο λαό αξίζει μια κυβέρνηση που θα «κόψει» κάθε επαφή με την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και η οποία θα δώσει στον λαό την εξουσία του πλούτου και των παραγωγικών υποδομών και η οποία με πανεθνικό σχεδιασμό θα αναπτύξει ότι μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ελέγχεται από τα «κάτω» προς τα «πάνω».
Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τυχαίο;
O Βύρωνας Πολύδωρας εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, η οποία στη συνέχεια διαλύθηκε μετά την προκήρυξη των νέων εκλογών.

Και να αρχίσει άλλο πείραμα;
Αλ. Τσίπρας: «(Η Ελλάδα) επιλέχθηκε να είναι το πείραμα για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ και οι Έλληνες υπήρξαν τα πειραματόζωα» είπε. «Εάν το πείραμα συνεχιστεί, τότε θα θεωρηθεί επιτυχημένο και οι πολιτικές αυτές θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει το πείραμα. Δεν θα είναι νίκη μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ημερολόγιο εκλογών

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Χαμένοι στη μετάφραση;
Σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Άγγελα Μέρκελ πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με το ερώτημα κατά πόσον οι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη. "Αυτές οι αναφορές δεν αληθεύουν", δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Γνωστός για τη σταθερότητα των απόψεών του
Σε δήλωσή του στο σταθμό "Τηλεάστυ", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ  κ. Καρατζαφέρης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και είπε ότι δεν μπορεί να προδώσει 200 χιλιάδες ψηφοφόρους του. 

Θα υπάρχει χώρα για να κάνει τρίτες εκλογές;
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Κουβέλης είπε ότι δεν θα επιτρέψει να μπεί η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες, κατά σειρά, εκλογές.

Εν αντιθέσει με το ΚΚΕ που αλλάζει;
Αλ. Παπαρήγα: Δεν αλλάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ
«Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη, αλλά θεωρούμε ότι η κ. Μέρκελ θέτει το ευρώ και την ευρωζώνη σε μεγάλο κίνδυνο εμμένοντας στα μέτρα λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο CNN, προσθέτοντας: «Θέλουμε να αλλάξουμε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και θέλουμε να το επιτύχουμε με την ενσωμάτωση και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και λαών, των ανθρώπων που επιθυμούν μια μεγάλη αλλαγή, καθώς ο καθένας σήμερα κατανοεί ότι με την τωρινή πολιτική οδηγούμαστε κατευθείαν στην κόλαση».

Υπεύθυνη για ποιο πράγμα;
Μετά τις εκλογές προτείνουμε κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευρώπη των παρανοϊκών μήπως;
Το ερώτημα των επόμενων εκλογών δεν θα  είναι «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» αλλά «Ευρώπη των λαών ή Ευρώπη των τραπεζών», είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος