Tuesday 5 June 2012

Συνέντευξη Σόιμπλε. Κάποια συμπεράσματα

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελεί δικής της απόφαση, τονίζει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών.

Σε αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας, επί δεκαετίες, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ελληνική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» ενώ ειδικά για την Ελλάδα, λέει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».

Να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη της εξόδου μιας χώρας από το κοινό νόμισμα. Πιο πιθανό φαίνεται να πιεστεί η Ελλάδα να αποχωρίσει οικειοθελώς, λόγω δημοσιονομικής ασφυξίας.

Επίσης, η Ε.Ε. Βαδίζει προς μια δημοσιονομική ομοσπονδία που θα παρέχει κάποια προστασία στα κράτη μέλη. Αλλά θα αντέξει η Ελλάδα μέχρι τη δημιουργία της;

No comments:

Post a Comment