Friday 15 June 2012

Μετεκλογικά σενάρια

Υπόθεση εργασίας: επτά κόμματα εισέρχονται στη Βουλή. Τα ίδια που είχαν ξεπεράσει το όριο του 3% στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

1ο κόμμα
Συμμαχίες
Κυβερνητική πολιτική
Αποτελέσματα
ΝΔ
Κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ίσως και με την ανοχή άλλων
Ο Σαμαράς κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα και γίνεται πρωθυπουργός. Παίρνει μια ‘επιμήκυνση’ από την τρόικα. Οι Φαήλος και Χρύσανθος συμβουλεύουν επί των εξωτερικών και των οικονομικών. Ο Ν. Νικολόπουλος επανιδρύει το κοινωνικό (και το κομματικό) κράτος. Ο Κ. Καραμανλής εξηγεί πως ο νέος πρωθυπουργός θα γίνει εξ ίσου επιτυχημένος στο έργο του με τον ίδιο.
Μετά από έξι μήνες, η ανάπτυξη δεν έρχεται, το δημοσιονομικό δεν λύνεται, η αντιπολίτευση οργιάζει.
Οι Αν.Έλληνες ξαναρχίζουν τα περί προδοσίας και δοσιλόγων. Η Χρυσή Αυγή αρχίζει τα ντου στα νοσοκομεία απ’όπου πετά κλοτσηδόν τους ξένους. Η αριστερά ξαναρχίζει να αγανακτεί και είναι συνεχώς στους δρόμους.
Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει. Όλοι εξακολουθούν να βγάζουν τα λεφτά τους έξω. Εκλογές – αυτοδυναμία Σύριζα, Αν.Έλληνες και Χ.Α. διπλασιάζουν τα ποσοστά τους.

ΝΔ
Δημιουργείται κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας (αλλά χωρίς τον Σύριζα) χωρίς τον Σαμαρά πρωθυπουργό Ο Σαμαράς παρακολουθείται στενά για να μην κλέψει την καρέκλα του πρωθυπουργού. Η Ευρώπη προσπαθεί να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει τι να κάνει. Είτε, η Ευρώπη βρίσκει μια λύση για το γενικότερο πρόβλημα και η κατάσταση σταθεροποιείται μετά από ένα ή δυο χρόνια…
Είτε, η Ευρώπη εξακολουθεί να ψάχνεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Εκλογές – αυτοδυναμία Σύριζα

Σύριζα
Κυβέρνηση της αριστεράς (χωρίς ΚΚΕ αλλά με ΔΗΜΑΡ ή και ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ)
Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός κάνει τον γύρο του θριάμβου σε Νικαράγουα, Βενεζουέλα. Ο Ζιζέκ έρχεται μια φορά το μήνα για συμβουλές. Προχωρά η (μερική) καταγγελία του μνημονίου. Κανείς δεν πληρώνει φόρους εν αναμονή της καταστροφής. Η Ευρώπη σταματά τη χρηματοδότηση μέχρι νεοτέρας. Αρχίζουν τα ‘αντισυμβατικά’ έκτακτα μέτρα για να βρεθούν λεφτά. Έλεγχοι των αποσκευών στα αεροδρόμια για να μη βγαίνουν έξω τα λεφτά. Απειλές από την Ε. Επιτροπή ότι θα μας στείλει στο δικαστήριο.
Λεφτά δεν βρίσκονται, σταματάμε να πληρώνουμε τα χρέη μας και ολοκληρώνεται και η εσωτερική στάση πληρωμών.
Ή
Τα ξανασκέφτονται και προσπαθούν να βρουν λύση μαζί με τους Ευρωπαίους.
Εκλογές 
 - αυτοδυναμία Σύριζα για να μην τον εμποδίζουν τα άλλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματός του; 
- Ή μεγάλη ήττα των κομμάτων της κυβέρνησης που δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις στα προβλήματα;
Το look του Τσίπρα, χωρίς γραβάτα και με το τσουλούφι, γίνεται παγκόσμια μόδα.

Σύριζα
Κυβέρνηση της αριστεράς ή και ευρύτερη (ανοχή ΝΔ ή Αν.Ελλήνων;) Μέσα σε περίπου 10 μέρες αρχίζει ο Τσίπρας να κάνει στροφές σε πολλά θέματα. Βρίσκει μια συμφωνία με την Ευρώπη για την επιμήκυνση και για μια μελλοντική ελάφρυνση των βαρών. Οι ξένοι στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες. Είτε, η Ευρώπη βρίσκει μια λύση για το γενικότερο πρόβλημα και η κατάσταση σταθεροποιείται μετά από ένα ή δυο χρόνια…
Είτε, η Ευρώπη εξακολουθεί να ψάχνεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Εκλογές 
– αυτοδυναμία Σύριζα για να μην τον εμποδίζουν τα άλλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματός του; 
-  Ή μεγάλη ήττα των κομμάτων της κυβέρνησης που δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις στα προβλήματα;
Το look του Τσίπρα, χωρίς γραβάτα και με το τσουλούφι, γίνεται παγκόσμια μόδα.

No comments:

Post a Comment