Wednesday, 27 June 2012

Όταν μπερδεύει κανείς Νέρωνα, Ρώμη και Τροία, το twitter φλέγεται

Η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, θέλοντας να σχολιάσει την πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο Bloomberg έγραψε στο Twitter: "Ο Γιώργος ως τα δίνει συνέντευξη στο Twitter; Ως Νέρωνας που επιχαίρει για τα αποκαΐδια της Τροίας; Έλεος πια".
Οι φίλοι του Twitter δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην πρόκληση που τους έδωσε η Βόζενμπεργκ μπερδεύοντας την Ρώμη με την Τροία και τα σχόλια ήταν πολλά και καυστικά
- "Ο Μάκαρος έστησε το έπος του '40, όλοι έπαιζαν Γερμανία".
- "Οι 300 του Λεωνίδα έχασαν την μάχη γιατί είχαν κόψιμο από τα σοκολατάκια του".
- "Το Εσκί Σεχίρ και το Αφιόν Καραχισάρ είναι ονόματα πρωταγωνιστών σε τούρκικα σίριαλ".
- "Ποιος μπορεί αν ξεχάσει το συγκλονιστικό τρίποντο του Μπακατσιά στον ημιτελικό με την Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ;".
- "Η Άννα Βίσση έκανε το warm up στις συναυλίες της Σοφίας Βέμπο".
- "Την φωτιά στην Τροία την έβαλε ο Τσακ Νόρις γιατί ο Πάρις του έκλεψε το ipad".
- "Η Φιλική Εταιρεία ήταν off shore"
- "Αλλάξαμε nickname από Κωνσταντινούπολη σε Istanbul. Ακολούθησε πάρτυ φωτιά. Άλλο πράμα".
- "Και έτσι περιτριγυρισμένος από τους μαθητές του, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήπιε το κώνειο"
- "Η Φιλική Εταιρεία δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ από το 1821".

Sunday, 24 June 2012

Ξανά στη βιοπάλη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν τα κατάφεραν

Στην Ιπποκράτους πια δεν έχουμε ζωή… Στη βιοπάλη ρίχνονται μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ που δεν τα κατάφεραν.
http://www.lifo.gr/now/politics/12174

Saturday, 23 June 2012

Ενδιαφέροντα άρθρα: Γ. Βούλγαρης, εντολή για ευρωπαϊκή Ελλάδα

Από: http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4731894θ

Οι δύο εκλογές, της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου, είχαν η καθεμία το δικό της κύριο χαρακτηριστικό. Οι πρώτες ήταν εκλογές αποδόμησης. Δεν είναι πολλά τα παραδείγματα τόσο βίαιης αποδόμησης κομματικών συστημάτων. Πρόχειρα θα μνημονεύαμε τις περιπτώσεις της Ιταλίας και ίσως της Ιαπωνίας στη δεκαετία του '90, εξαιτίας του τέλους του διπολικού κόσμου. Ή, από την άλλη, η έκρηξη του δεξιού λαϊκισμού στις βορειοευρωπαϊκές χώρες με αιχμή το Μεταναστευτικό και τους «τεμπέληδες του Νότου», που εκτίναξε κόμματα όπως οι «αληθινοί Φινλανδοί» από το τίποτα στο 19% μέσα σε λίγα χρόνια. Και στη δική μας περίπτωση, η βιαιότητα της ανατροπής προέκυψε από τον συνδυασμό της οικονομικοκοινωνικής και της πολιτισμικής κρίσης. Η χρεοκοπία, πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις, σκοτείνιασε τον γεωπολιτικό και συμβολικό ρόλο της «Ευρώπης» που λειτουργούσε τα τελευταία 25 χρόνια ως πλαίσιο αναφοράς του κομματικού συστήματος. Αντιδιαμετρικά με τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, εδώ η διαμαρτυρία και η οργή ενίσχυσαν τον αριστερό κυρίως λαϊκισμό που εκφράστηκε με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα όμως διεύρυνε και τον ακροδεξιό, νομιμοποιώντας μάλιστα την ακραία εκδοχή του με τη Χρυσή Αυγή. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική αποδόμηση άφησε θραύσματα και παρήγαγε μια διάταξη κομμάτων και πολιτικών πόλων πιο σύνθετων από την απλοποιητική εικόνα μιας διχασμένης Ελλάδας που συχνά χρησιμοποιούμε εσχάτως. Η υπαγωγή της συνθετότητας στην αντίθεση «Μνημόνιο - αντιμνημόνιο» ήταν μια νίκη στη μάχη της ορολογίας, που άρκεσε για να αποδεκατίσει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά η διάταξη δυνάμεων που προέκυψε ήταν περισσότερο πολύπλοκη, όπως γρήγορα αποδείχθηκε.

Πράγματι, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου έκαναν πιο σύνθετα τα διλήμματα, οργάνωσαν διαφορετικά τον προηγούμενο κατακερματισμό, δίνοντάς του διαφορετική κατεύθυνση. Κυρίως γιατί έδωσαν σαφή πολιτική και κοινοβουλευτική εντολή η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την εθνική κρίση στο πλαίσιο του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπέδειξαν μια συμπαράταξη φιλευρωπαϊκών δυνάμεων για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη εντολή. Αναγνώρισαν ότι ήταν η μόνη πραγματική θετική στρατηγική επιλογή που υποβλήθηκε στο εκλογικό σώμα. Προσέφεραν μια ευρεία παραγωγική - κοινωνική βάση στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον κόσμο τόσο των μισθωτών όσο και των αυτοαπασχολουμένων. Επισήμαναν επίσης ότι αυτή η επιλογή πρέπει να λάβει τη μορφή ενός δικού μας, αυτόνομου, εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική ισορροπία, την ανταγωνιστικότητα και σε τελική ανάλυση την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της χώρας. Στο εθνικό σχέδιο θα ενσωματωθούν τόσο η επαναδιαπραγμάτευση μέτρων του Μνημονίου όσο και η εφαρμογή του.

Σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρξε άλλη πρόταση ούτε εναλλακτική στρατηγική, ούτε εναλλακτικό πολιτικοκοινωνικό μπλοκ. Οσο και αν αυξάνονται τα σημεία επαφής μεταξύ του δεξιού και του αριστερού άκρου, όσο και αν επικαλύπτεται ο δεξιός με τον αριστερό λαϊκισμό, είναι δύσκολο να συμπτύξουν εθνική πολιτική πρόταση ο Καμμένος, ο Τσίπρας και το ΚΚΕ, για να μην αναφέρουμε τη Χρυσή Αυγή. Υπήρξε ένας κόσμος της διαμαρτυρίας ευρύς, αλλά πολιτικά αντιφατικός και εσωτερικά αλληλεξουδετερωνόμενος. Επιπλέον, η συνεκτική λειτουργία τού «όχι στο Μνημόνιο» μετριάστηκε όχι γιατί «τρομοκρατήθηκε» ο ψηφοφόρος, αλλά γιατί έκρινε τις συνέπειες. Πόσω μάλλον που είδε τις «αντιμνημονιακές» δυνάμεις να ξαναμαγειρεύουν τη «γραμμή» βάζοντας περισσότερο ευρώ στη συνταγή. Τα ζιγκ ζαγκ και η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Ετσι, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου νομιμοποίησαν πολιτικά τη μόνη στρατηγική πρόταση που κατατέθηκε στον ελληνικό λαό. Στη γενική αναγνώριση αυτής της νομιμοποίησης, το τόξο των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων δεν πρέπει να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω, ούτε στο πολιτικό, ούτε στο επικοινωνιακό, ούτε στο μαζικό επίπεδο.

Οι εκλογές παράλληλα ενίσχυσαν το άθροισμα των δύο πρώτων κομμάτων - η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ άθροισαν 56,5% -, αλλά ο πολυκομματικός χαρακτήρας της Βουλής διατηρήθηκε. Πρόκειται για πρόσκαιρη ισορροπία στην κατεύθυνση ενός νέου δικομματισμού; Πιστεύω ότι η εξέλιξη του νέου πολιτικού σκηνικού, είτε προς έναν νέο δικομματισμό μικρότερων έστω διαστάσεων είτε σε έναν πολυκομματισμό όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια ανοιχτή υπόθεση, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος από αυτούς αφορά την εξέλιξη της ευρωζώνης. Αν υπάρξει μια σταθεροποίηση της προοπτικής του ευρώ, είναι πιθανό το ελληνικό κομματικό σύστημα να παρατείνει τον σημερινό πολυκομματικό του χαρακτήρα. Και στην ελληνική κοινωνία όμως υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στη συντήρηση του πολυκομματικού συστήματος. Παρά την εικόνα του διχασμού, νομίζω ότι οι παραστάσεις και οι επιλογές των πολιτών καθορίζονται από τέσσερα μεγάλα ζητήματα που το καθένα έχει τη δική του αυτονομία και επιρροή: το ευρώ (δηλαδή η προτεραιότητα στην παραμονή μας στην Ευρώπη)• το «αντιμνημόνιο» (με ποικιλία απαντήσεων στο θέμα του ευρώ και της δραχμής)• το αίσθημα ασφάλειας (που συμπλέκει το Μεταναστευτικό, την ποινική και την πολιτική βία)• το «νέο» (με την έννοια της αντίδρασης στο μεταπολιτευτικό πολιτικό «κατεστημένο», αλλά και ορισμένες φορές στο δημοκρατικό κεκτημένο). Οπως φαίνεται από την απλή καταγραφή, και τα τέσσερα βιώνονται υπό το πρίσμα της εθνικής χρεοκοπίας, κάποια όμως από αυτά προϋπήρξαν καθώς ανάγονται είτε σε ευρύτερες διαδικασίες όπως η παγκοσμιοποίηση (ασφάλεια) είτε στην «κόπωση» του πολιτικού συστήματος (το «νέο»). Επικοινωνιακά όλα τα κόμματα προσφέρουν μια απάντηση στο καθένα από τα τέσσερα μείζονα ζητήματα ανάλογα με την ιδεολογία τους, αλλά στην πραγματικότητα προκρίνουν κάποια προσπερνώντας τα υπόλοιπα. Ετσι, τα τέσσερα αυτά ζητήματα ορίζουν τέσσερις αντίστοιχες γραμμές σύγκρουσης (cleavages), που η καθεμιά διχοτομεί κατά διαφορετικό τρόπο τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα. Εξάλλου, κάποιες από αυτές (π.χ. ευρώ ή δραχμή, βία) διχάζουν εσωτερικά τα μεμονωμένα κόμματα (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ) περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να αποτελέσουν πυλώνες ενός νέου ισχυρού δικομματισμού. Η διάχυση αυτή των μειζόνων ζητημάτων και οι μερικές απαντήσεις που τα κόμματα δίνουν αποτελούν το υπόβαθρο που μπορεί να συντηρήσει ένα πολυκομματικό σκηνικό και να καταστήσει αναγκαίες κυβερνήσεις συνεργασίας. Εφόσον βεβαίως αυτές αποδειχθούν αποτελεσματικές, διαφορετικά θα γεννηθούν πλειοψηφικά ρεύματα προς έναν νέο δικομματισμό στη βάση μιας διχαστικής αντιπαράθεσης: κυβέρνηση - αντιπολίτευση. Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτή την ιστορική περίοδο η διατήρηση του πολυκομματικού συστήματος και οι κυβερνητικές συνεργασίες είναι καλύτερες λύσεις, γιατί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν φερέγγυους πυλώνες ενός νέου δικομματισμού, ικανού να αντιμετωπίσει την κρίση και να διασφαλίσει την παραμονή μας στην ενωμένη Ευρώπη.

Αλλά, όπως είπαμε, οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να πείθουν. Ανήκω σε αυτούς που ήλπιζαν ότι μετά τις εκλογές το τόξο των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων θα ανταποκρινόταν στην ιστορική ευθύνη να μεταφράσει τη λαϊκή εντολή σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Το έκαναν εν μέρει, αναλαμβάνοντας το κόστος της υποστήριξης. Κατέληξαν όμως σε μια κυβέρνηση ΝΔ συν ορισμένες αξιόλογες προσωπικότητες από τους άλλους δύο χώρους• πρωτίστως γιατί, από όσα καταλάβαμε, το ΠΑΣΟΚ κρατήθηκε έξω, προσβλέποντας ίσως σε κάποιες εξελίξεις που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε ακόμη να διακρίνουμε. Κοντολογίς, ο αγώνας για την υπέρβαση της εθνικής κρίσης παραμένοντας εντός του ευρώ συνεχίζεται.

Από τους κηπουρούς στους κολλητούς;

Την απόλυτη αδιαφορία του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση αποδεικνύει το non-paper που έστειλε χθες το βράδυ στα μέλη της η Δημοκρατική Αριστερά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απουσίαζε ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις ενώ δεν στήριξε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την παραμονή των Στουρνάρα, Ζανιά και Μαραβέγια. Αντιθέτως, στήριξε την είσοδο στην κυβέρνηση των κολλητών του και των φίλων και συνδαιτημόνων του.

ΣΥΡΙΖΑ: Γενικόλογο το πρόγραμμα των κομμάτων της κυβέρνησης, υποθέτουμε σε αντίθεση με το πάντα ακριβέστατο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γενικόλογο και χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι από το κείμενο φαίνεται ο μνημονιακός προσανατολισμός της κυβέρνησης. «Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο στα ουσιώδη και κοινωνικά επώδυνα θέματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές. Είναι πλέον φανερό πως η διατυμπανιζόμενη προεκλογική αναθεώρηση του μνημονίου για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του. Οι αόριστες επιθυμίες, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς για τις όποιες θεσμικές αλλαγές και η ασάφεια ως προς την αποκατάσταση των βάναυσων κοινωνικών αδικιών, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας.  Μια τέτοια κυβέρνηση πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με συνέπεια και υπευθυνότητα θα σταθεί στο πλάι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και θα αγωνιστεί για να γίνει η ελπίδα που γεννήθηκε στις τελευταίες εκλογές πραγματικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομίας στο νοσοκομείο - φέρτε πίσω τον Καραμανλή που ήταν και ανθεκτικός ή τον Παπανδρέου που ήταν fit!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στο νοσοκομείο για τη συνήθη ιατρική παρακολούθηση.Το εξιτήριο φαίνεται ότι θα δοθεί τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Σημεία προγραμματικής σύγκλισης

Προοίμιο


Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα δημιουργηθεί με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στην διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν, να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου.

Βάση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι η σύγκλιση απόψεων που υπήρξε και καταγράφηκε στα εξής ζητήματα, ευρύτερων κατευθύνσεων και άμεσης πολιτικής προτεραιότητας, χωρισμένα στα εξής κεφάλαια-κατηγορίες:

  • Ζητήματα αναθεώρησης όρων της Δανειακής σύμβασης.
  • Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο.
  • Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες
  • Συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος.
  • Μέτρα για Ασφάλεια και Παράνομη μετανάστευση.
  • Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Α. Ζητήματα για Αναθεώρηση δανειακής σύμβασης:

1. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Ο δημοσιονομικός στόχος για το τέλος της περιόδου προσαρμογής κατανέμεται σε περισσότερα οικονομικά έτη, για τη στήριξη της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης. Έτσι, ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

2. Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

3. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

4. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).

5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.

6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).

7. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.

8. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:
  • ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.
  • ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.
9. Όχι απολύσεις στο δημόσιο.

10. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

11. Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.

Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι.

Β. Ζητήματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο

1. Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Επανακαθορισμός των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στους κρίσιμους και συμπληρωματικούς τομείς (αγροτική παραγωγή, τρόφιμα, μεταποίηση καινοτομία), αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων ( ενέργεια, τουρισμός, ορυκτός πλούτος, ναυτιλία). Ενίσχυση της Περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης και δημιουργία τοπικών συμφωνιών (με έμφαση στο τρίπτυχο ελληνικά προϊόντα- τουρισμός – πολιτισμός).

2. Αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας με την απελευθέρωση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αποδέσμευση και αξιοποίηση (και όχι εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (τίτλοι, χρήσεις γης συντελεστές δόμησης, μορφές χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης). Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα εναρμονίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Παράλληλα διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύνδεση στρατηγικών παρεμβάσεων με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή.

3. Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ και δίκαιη κατανομή πόρων προσανατολισμένη στην αγροτική παραγωγή με προτεραιότητα τη κτηνοτροφία και τα τρόφιμα.

  • Πρώτος στόχος η μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό.
  • Αξιοποίηση του ρεύματος επιστροφής στην ύπαιθρο με παροχή κινήτρων, με παραχώρηση γης σε νέους αγρότες αλλά και ενεργούς αγρότες και συνεταιρισμούς
  • Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών μέσων.
  • Ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων.
  • Παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων, με στόχο την προστασία του παραγωγού και του καταναλωτή.
  • Λειτουργία Δημοπρατηρίων, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.
  • Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας
  • Θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» με τη δημιουργία κάρτας αγρότη.
  • Εκσυγχρονισμός και εξυγίανση των συνεταιρισμών.
4. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  • Ενεργοποίηση των Κοινοτικών Προγραμμάτων.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διάφορους πρόσφορους τρόπους: Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσω του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του «εργαλείου ρευστότητας», της αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων κλπ.
  • Αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.
  • Επίσπευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Εφαρμογή της αρχής συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Αναστολή κάθε προστίμου και διακανονισμός, όταν υπάρχει χρέος του Δημοσίου.
5. Αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας. Εφαρμογή της χρηματοοικονομικής πρότασης που έχει γίνει δεκτή και από τους ομολογιούχους-φυσικά πρόσωπα και από το Λογιστήριο του κράτους.

6. Άμεση προτεραιότητα έχουν και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για πολίτες και νοικοκυριά

  • Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης)
  • Για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (αυτεπιστασία Δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας)
  • Για τους δανειολήπτες εφαρμογή της ρύθμισης ότι: «η δόση δεν ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος», με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων. Επέκταση της ρύθμισης σε ατομικές μικρές επιχειρήσεις.
  • Για τα νοικοκυριά, καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών κλπ.
  • Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων-ουσιαστικός έλεγχος
Γ. Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες

1. Νέο Φορολογικό Σύστημα:
  • Με ευρεία συναίνεση και σταθερότητα για το επόμενα δέκα χρόνια.
  • Με θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες».
  • Με δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων
  • Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.
  • Με μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ.
  • Με οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.
2. Αποκρατικοποιήσεις:
  • Διαδικασία αποκρατικοποιήσεων-εγγυήσεις διαφάνειας.
  • Σύνδεση με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις ρυθμιστικές αρχές
  • Διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές.
  • Επίσπευση με άμεσες ενέργειες, κυρίως των περιπτώσεων όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνδέεται με επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας. Π.χ. λειτουργικό έργο ΟΣΕ.
3. Κατάργηση-συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων:
Στόχος να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας.

4. Δημόσια Υγεία:
Επείγοντα μέτρα για αποκατάσταση ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων και ασθενών σε φάρμακα, αποκατάσταση λειτουργίας ΕΟΠΥΥ. Ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Συνέχιση μείωσης της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.

5. Άμεσα μέτρα καταπολέμησης σπατάλης και διαφθοράς (εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και διαχείρισης υλικού).

Δ1.Συμφωνία για αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους – δημόσιας διοίκησης.

Η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση ενός προγράμματος αλλαγών στη χώρα .

Προτεραιότητες είναι:
α) Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος
  • Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ Υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο νόμος να προβλέπει και να εξασφαλίζει διοικητικά την επιβολή ποινών και τη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους.
  • Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για ευθύνη υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα.
  • Υποστήριξη του έργου του βουλευτή χωρίς προνόμια και ατέλειες. Κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής.
  • Ορισμός πλαφόν στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν από συνταξιοδοτικά ταμεία οι βουλευτές. Για τους νεοεισερχόμενους βουλευτές κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ο κάθε πολίτης, και εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
  • Επανεξέταση όρων και προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μείωση της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο.
  • Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, Γενικών Γραμματέων και βουλευτών.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις. Δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη, που θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της. Διαφανής οικονομική διαχείριση και εξασφάλιση της διάθεσης τυχόν πλεονασμάτων από τις χρήσεις στην παραγωγή ελληνικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
  • Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη: Βελτιώσεις για ταχύτερη απονομή. Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Κωδικοποίηση του δικαίου. Απεμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας από την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και κατοχύρωση του Αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
  • Συνολική στρατηγική για χτύπημα γραφειοκρατίας
  • Συνολική στρατηγική για χτύπημα φοροδιαφυγής.
  • Συνολική στρατηγική για την Ενέργεια και τη διαχείριση Υδάτινων πόρων (ρυθμιστικό πλαίσιο, ρυθμιστικές αρχές και μακροχρόνιος προγραμματισμός)
β) Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης

  • Αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας Κυβέρνησης και υπουργείων: Κεντρικός διυπουργικός συντονισμός των καθημερινών οριζόντιων αποφάσεων. Ενίσχυση της επιτελικότητας, του συντονισμού και του ελέγχου της εφαρμογής δημοσίων πολιτικών.
  • Ενίσχυση της αυτοτέλειας της δημόσιας διοίκησης από τις πολιτικές αλλαγές: Δραστική μείωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και ορισμός γενικών διευθυντών με 5ετή θητεία και μισθό ίσο με του Γενικού γραμματέα.
  • Περιορισμός της πολυνομίας και εξάλειψη της σύγκρουσης νομοθετημάτων. Πάταξη της διαφθοράς μέσω της ενίσχυσης πρακτικών διαφάνειας και νομοθέτησης νέου αυστηρότερου πειθαρχικού δίκαιου και κυρίως εφαρμογή του στην πράξη.
  • Αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες προαγωγής. Διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού. Θεσμοθέτηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σύνδεση του προϋπολογισμού που δίδεται σε κάθε δημόσια υπηρεσία με τους στόχους και την απόδοση.
  • Οργανωτικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός.
Δ2. Για Παράνομη μετανάστευση και Ασφάλεια:

1.Αναβάθμιση φύλαξης συνόρων.
2. Αναβάθμιση αρμοδιοτήτων-δικαιοδοσιών FRONTEX
3. Πρωτοβουλία σε Ευρώπη (και με πυρήνα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) για αλλαγή Συμφωνίας Δουβλίνου-ΙΙ και κοινή πολιτική επαναπατρισμού.
4. Διασπορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας ως τον επαναπατρισμό τους.
5. Επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
6. Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος).
7. Επιλογή υψίστης κυβερνητικής προτεραιότητας η ασφάλεια του πολίτη. Με τις απαραίτητες προσαρμογές νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Βασική αρχή η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η πεποίθηση ότι η ίδια η Ασφάλεια είναι κι αυτή ουσιώδες δικαίωμα των πολίτη και υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας. Μόνο έτσι θα ελεγχθούν και τα κρούσματα αυτοδικίας.

Ε. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής


1. Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.
2. Ενεργός προώθηση κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του Ευρωπαϊκού Νότου.
3. Ενίσχυση όλων των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας και αναζήτηση νέων περιφερειακών ερεισμάτων για την κατοχύρωση-προώθηση εθνικών συμφερόντων. Η ενεργός διπλωματία είναι απαραίτητη εν όψει και των εξελίξεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα παραδοσιακά επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονιάς με όλο τον περίγυρό της.
4. Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της.

Τελική παρατήρηση: Πέρα από την συναίνεση που σημειώθηκε σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και ζητήματα στα οποία δεν προχώρησε ακόμα ο διάλογος. Στα ζητήματα αυτά και σε άλλα που θα προκύψουν στο μέλλον, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συνεννόησης, ώστε η συναινετική βάση της νέας διακυβέρνησης να ενισχύεται συνεχώς.

Friday, 22 June 2012

Γερμανία-Ελλάδα 4-2. Τα καλύτερα σχόλια από τα social media



απολαύστε: ...

Αν η Τσέλσι έβαζε πούλμαν, εμείς τι είχαμε; Το Οριεντ Εξπρές;

Τελικά μας πέταξαν οι Γερμανοί έξω από το Euro … Και με Σαμαρά!

Ο Σαμαράς έβαλε ένα γκολ και αμέσως μετά φάγαμε τρία! Συμβολικό με την πολιτική μας ζωή ή μου φαίνεται;

Τελικά η μοναδική σωτηρία που μπορεί να φέρει ο Σαμαράς είναι η… εξάλεπτη.

Γέλα Αγκέλα, γέλα κι αν δεις ποτέ αυτά που μας δάνεισες, σφύρα μου

Ηθικό δίδαγμα: Προκοπή με Σαμαρά δεν βλέπεις

Αποσυρόμαστε απ’ τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σταματήστε να βάζετε γκολ

Αν ζητήσουμε από τους Γερμανούς να μας δανείσουν κανένα γκολ, θα πρέπει να υπογράψουμε νέο μνημόνιο;

Εδω δεν σηκώνει επαναδιαπραγμάτευση…

Και μας έλεγαν το πρωί: Αν το παίξει όλη η Ελλάδα over το Σάββατο θα αγοράσει τη Γερμανία. Πόσο στόκοι είμαστε;

Είπαμε Θεέ μου, πήγαινε για ένα τσιγάρο και ξαναέλα… Σήμερα βρήκες να πάς για πούρο;

ΟΚ αδέλφια. Δεν κερδίζει πάντα ο Δαυίδ… Δεν αντέχω να δω άλλο. Καληνύχτα.

55’–61’: τα λεπτά καλοκαιρινών διακοπών του 2012.

Ηλία, έχουμε ένα Νιγηριανό που κάνει καλές σέντρες και ένα Τυνήσιο που έβαλε γκολ. Και δεν φεύγουν από το γήπεδο… Μπορούμε να κάνουμε τίποτε;

Τέτοια διακύμανση σκορ είχε και η «Απόδραση των 11» μέχρι να βάλει το ψαλίδι ο Πελέ

Τη Μέρκελ γιατί δεν μας την έδειξαν στο γκολ;

Τώρα που τους μερκελώσαμε, μπορούμε να έχουμε ένα πλάνο της θείτσας;

Είναι λογικό να χάνουμε από την στιγμή που οι Γερμανοί παίζουν με 12 μιας και αγωνίζονται μαζί και ο Οζίλ και ο Εζίλ, όπως έχουμε ακούσει τουλάχιστον 20 φορές… Αποφάσισε ρε πούστη μου πως τον λένε και μην μας πρήζεις άλλο…

Θα αλλάξουμε εστίες τώρα και θα έχουμε εμείς την κατηφόρα στο β’;

Μη στενοχωριέστε για το 70-30 κατοχή μπάλας. Το ρεκόρ στο τουρνουά το έχουν οι Ισπανοί με τους Ιρλανδούς 82-18

Κόουτς; Βάλε Πίου να «καθαρίσει». Γκολ από τα αποδυτήρια!

70-30 η κατοχή για τους Γερμανούς, λέει ο σπίκερ. Φίλε, δεν λες κατοχή, όταν μιλάς για Γερμανούς. Τρομάζει η λέξη.

Μπράβο ρε Σαμαρά, τρεις Γερμανούς έχεις σκοτώσει μέχρι στιγμής και σ’ έλεγαν και… μνημονιακό!

Κεντίρα, βουτάς σαν Καραγκούνης, αλλά είσαι άπειρος.

Πλέον στηρίζουμε όλοι την Γερμανία για την συνέχεια του Euro! Το 2004 πήραμε το Euro και χρεοκοπήσαμε! Το 2008 πήρε η Ισπανία το Euro και χρεοκόπησε! Το 2012 θέλουμε την Γερμανία!

Που’ σαι ρε Αλέξη, να καταγγείλεις τον αγώνα!

Όποιος χάνει στο ποδόσφαιρο, κερδίζει στην επαναδιαπραγμάτευση

2-4… Γερμανικό νούμερο

«Η Ελλάδα έχει ορίζοντα τη Βραζιλία το 2014» είπε ο εκφωνητής. Λογικό. Θα έχουμε τις ίδιες φαβέλες

Γερμανοί γατάκια, δεν θα σας πετύχουμε στους Ολυμπιακούς στο μπάσκετ; 30 πόντους στο κεφάλι

Αφού το ένα το φάγαμε από Πέρση και το άλλο από Πολωνό, άρα δε χάσαμε ποτέ απ’ τους Γερμανούς…Ίσα μωρή άσβερκη Μέρκελ

Ο Σάντος είπε θα παίξουμε 4-4-2. Πολύ κοντά έπεσε.

«Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός». Ναι, και στον Τιτανικό στα αμπάρια το ίδιο λέγανε

Η παρουσία της Μέρκελ σε προημιτελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δείχνει την ποιότητα της γυναικός. Καλές διαπραγματεύσεις, Αντώνη, Βαγγέλη, Φώτη.

Παιδί θαύμα

Αυτό θα πει επιτυχημένη καριέρα!

http://www.parapolitiki.com/2012/06/superman.html

Μήπως είδε την κατάσταση της οικονομίας και τρόμαξε;

Αναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη για τις 19:30 ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών, Βασίλη Ράπανου, ο οποίος εισήχθη για εξετάσεις στο θεραπευτήριο Υγεία, μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, κ.Ράπανος εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο Υγεία με έντονους πόνους στην κοιλιά, ιλίγγους, ναυτία, εφίδρωση και καταβολή. Η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Thursday, 21 June 2012

Η διακήρυξη της κυβέρνησης

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.

Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου.

Monday, 18 June 2012

Η Ελλάδα ως θύμα της κρίσης του Paul Krugman

Ενδιαφέρον άρθρο του Krugman. Η Ελλάδα έχει μεγάλες ευθύνες για την κρίση αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι το κοινό νόμισμα χωρίς κοινή πολιτική και ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Μόνο η Ένωση και ιδίως οι βόρειοι εταίροι της Ελλάδος δύνανται να δώσουν λύση.

http://www.nytimes.com/2012/06/18/opinion/krugman-greece-as-victim.html?_r=1&smid=tw-nytimesworld&seid=auto

Κ. Σημίτης: άμεση και ειλικρινή συνεργασία των φίλο ευρωπαϊκών κομμάτων

«Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι υπόθεση πολιτικού σχεδιασμού, σοβαρής διαπραγμάτευσης και δημιουργίας εμπιστοσύνης. Δεν επιτυγχάνεται με πολιτικαντισμούς» τονίζει ο κ. Σημίτης και προειδοποιεί ότι «προσπάθειες ενός κόμματος να επικυριαρχήσει των άλλων, θα δείξουν έλλειψη υπευθυνότητας. Λύσεις μέσω ψήφου ανοχής ή τακτικών απουσίας από τη Βουλή αποτελούν υπεκφυγές».

Χρειάζεται θάρρος και όχι φόβος, καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός και επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικής συνεννόησης και όχι προσποίηση.

Sunday, 17 June 2012

Αν.Έλληνες: οποίος καταλάβει να μας πει κι εμάς

Σε άλλη μια ασυνάρτητη δήλωση, γεμάτη κορωνες και αναφορές στη νέα τάξη πραγμάτων (υπάρχει κανείς εκτός Ελλάδας που να ασχολείται ακόμη με αυτή την ιδέα 22 χρόνια μετά;), στον Κολοκοτρώνη, στη δήθεν συνέπεια του ίδιου, καταλήγει λέγοντας ο Θεός μαζί μας. Και με τη χώρα που έχει αυτούς για τέταρτο κόμμα...

«Ελληνίδες και Έλληνες , θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες , τις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, οι οποίοι σε όλη την επικράτεια, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο, μας στήριξαν παρόλο το πόλεμο, τη λάσπη , τον αγώνα που δώσανε οι άλλοι με νύχια και με δόντια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβάλλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτά που είπαμε, ισχύουν και μετά τις εκλογές. Ό,τι λέμε ισχύει για πάντα. Οι υπογραφές του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά αφορούν τους ίδιους και όχι τον ελληνικό λαό.

Η μόνη υπογραφή η οποία μας δεσμεύει είναι αυτή την οποία περιέγραψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λέγοντας ότι «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και το λόγο τον κρατά».

Ο Θεός μαζί μας».

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες ψήφισαν γι'αυτούς τους τύπους... μάλιστα

Ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής είπε σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα: "Να ευχαριστήσω τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που δε διόρθωσαν τη ψήφο τους όπως τους διέταξαν οι προπαγανδιστές κονδυλοφόροι και τίμησαν τη Χρυσή Αυγή".

Και συνέχισε κάνοντας επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς του αντιπάλους κάνοντας λόγο για συνέχιση του αγώνα της Χρυσής Αυγής "μέσα και έξω από τη Βουλή". "Η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που δεν υποχώρησε στην επίθεση της κινδυνολογίας και της τρομολαγνείας. Είμαστε το κόμμα της εθνικής αντιπολίτευσης. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη βουλή για να καταργηθεί το εθνοκτόνο μνημόνιο που εκχωρεί εθνική κυριαρχία. Σήμερα θα είμαστε τέταρτο κόμμα.

Εκφράζω τα συλληπτήρια μου σε όσους προσπάθησαν να μας αφήσουν εκτός βουλής. Ο αγώνας εναντίον της παραπληροφόρησης συνεχίζεται. Υπάρχει ένα εθνικιστικό κόμμα που θα δώσει αγώνα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και για τα εθνικά θέματα, για Μακεδονία, Βόρεια Ήπειρο και με Τουρκία για τα ζητήματα του Αιγαίου", κατέληξε. Νωρίτερα η Χρυσή Αυγή είχε δηλώσει ότι τα στελέχη της δεν θα κάνουν δηλώσεις παρουσία δημοσιογράφων, προχωρώντας σε "εμπάργκο".

Saturday, 16 June 2012

Αυγή κι Αυριανή με το ίδιο πρωτοσέλιδο σήμερα

Διαβάστε πως ο Γιώργος Κουρής έγινε οπαδός του Αλ. Τσίπρα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303444204577462560741509878.html

Η άποψη του Α. Χατζή

Άλλη μια άποψη για τις εκλογές.

http://www.greekcrisis.net/2012/06/blog-post_16.html?m=1

Το νέο σχέδιο για την ευρωπαικη οικονομία

Ένα νέο σχέδιο για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας καταρτίζεται. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ίσως ανακοινωθεί τη Δευτέρα το πρωί για να προλάβει τον πανικό που θα προκαλέσουν οι εκλογές. Καθόλου σίγουρο ότι αυτο θα σώσει την Ελλάδα πάντως.

http://www.nytimes.com/2012/06/17/world/europe/european-leaders-present-plan-to-quell-euro-zone-crisis.html?smid=tw-nytimesworld&seid=auto

Το CNN στέλνει πολεμικό ανταποκριτή για να καλύψει τις εκλογές

Εντύπωση προκάλεσε τρέιλερ που πρόβαλε προχθές το CNN, το οποίο ενημέρωνε για τις εκλογές στην Ελλάδα αναφέροντας ότι θα καλυφθούν από το αμερικανικό δίκτυο με δύο οικονομικούς ρεπόρτερ και έναν... πολεμικό ανταποκριτή.

Πώς θα γίνει η κατανομή των εδρών

Η παρουσία των υποψηφίων βουλευτών στην επόμενη Βουλή δεν θα κριθεί στη μάχη του σταυρού, αλλά στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα πανελλαδικά και σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.

Αυτό οφείλεται στο εκλογικό σύστημα, το οποίο εκτός από το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα περιλαμβάνει και μία περίεργη πρώτη και δεύτερη κατανομή εδρών.

Οι μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες θα κριθούν από την πρώτη κατανομή. Το ίδιο θα συμβεί και στις 12 τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου το μέτρο θα είναι κατά μέσο όρο το 33% για να καταλάβει κάποιο κόμμα μία έδρα. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται από μία έδρα για τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα.

Καθοριστικής σημασίας είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εάν επαναληφθεί η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα πρέπει να καλύψει τις έδρες από άλλες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν ντόμινο και για τα άλλα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του τρίτου σε ψήφους κόμματος θα κριθεί από δύο παραμέτρους: τα ποσοστά που θα λάβουν τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Friday, 15 June 2012

Η Ελλάδα, η Γερμανία και το Σχέδιο Μάρσαλ

Ενδιαφέρουσα ανάλυση της οικονομικής κατάστασης Ελλάδας και μεταπολεμικής Γερμανίας. Και γιατί τα σημερινά προγράμματα αποτυγχάνουν.

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/06/economic-history?fsrc=scn/tw_ec/germany_greece_and_the_marshall_plan

Τι γράφει το economist για τα μη δημοσιευμένα γκάλοπ

Heading into Sunday’s vote, unpublished opinion polls carried out for political parties gave New Democracy as much as a three point lead over Syriza, the upstart radical left coalition. (Greek law bans the publication of polls in the two weeks before a general election.) Both parties are hovering around the 30% mark, while the PanHellenic Socialist Movement (Pasok) trails with around 10% support. But with as many as 12% of voters still undecided, the conservatives could yet be overtaken by a last-minute Syriza surge, say pollsters.

Μετεκλογικά σενάρια

Υπόθεση εργασίας: επτά κόμματα εισέρχονται στη Βουλή. Τα ίδια που είχαν ξεπεράσει το όριο του 3% στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

1ο κόμμα
Συμμαχίες
Κυβερνητική πολιτική
Αποτελέσματα
ΝΔ
Κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ίσως και με την ανοχή άλλων
Ο Σαμαράς κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα και γίνεται πρωθυπουργός. Παίρνει μια ‘επιμήκυνση’ από την τρόικα. Οι Φαήλος και Χρύσανθος συμβουλεύουν επί των εξωτερικών και των οικονομικών. Ο Ν. Νικολόπουλος επανιδρύει το κοινωνικό (και το κομματικό) κράτος. Ο Κ. Καραμανλής εξηγεί πως ο νέος πρωθυπουργός θα γίνει εξ ίσου επιτυχημένος στο έργο του με τον ίδιο.
Μετά από έξι μήνες, η ανάπτυξη δεν έρχεται, το δημοσιονομικό δεν λύνεται, η αντιπολίτευση οργιάζει.
Οι Αν.Έλληνες ξαναρχίζουν τα περί προδοσίας και δοσιλόγων. Η Χρυσή Αυγή αρχίζει τα ντου στα νοσοκομεία απ’όπου πετά κλοτσηδόν τους ξένους. Η αριστερά ξαναρχίζει να αγανακτεί και είναι συνεχώς στους δρόμους.
Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει. Όλοι εξακολουθούν να βγάζουν τα λεφτά τους έξω. Εκλογές – αυτοδυναμία Σύριζα, Αν.Έλληνες και Χ.Α. διπλασιάζουν τα ποσοστά τους.

ΝΔ
Δημιουργείται κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας (αλλά χωρίς τον Σύριζα) χωρίς τον Σαμαρά πρωθυπουργό Ο Σαμαράς παρακολουθείται στενά για να μην κλέψει την καρέκλα του πρωθυπουργού. Η Ευρώπη προσπαθεί να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει τι να κάνει. Είτε, η Ευρώπη βρίσκει μια λύση για το γενικότερο πρόβλημα και η κατάσταση σταθεροποιείται μετά από ένα ή δυο χρόνια…
Είτε, η Ευρώπη εξακολουθεί να ψάχνεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Εκλογές – αυτοδυναμία Σύριζα

Σύριζα
Κυβέρνηση της αριστεράς (χωρίς ΚΚΕ αλλά με ΔΗΜΑΡ ή και ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ)
Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός κάνει τον γύρο του θριάμβου σε Νικαράγουα, Βενεζουέλα. Ο Ζιζέκ έρχεται μια φορά το μήνα για συμβουλές. Προχωρά η (μερική) καταγγελία του μνημονίου. Κανείς δεν πληρώνει φόρους εν αναμονή της καταστροφής. Η Ευρώπη σταματά τη χρηματοδότηση μέχρι νεοτέρας. Αρχίζουν τα ‘αντισυμβατικά’ έκτακτα μέτρα για να βρεθούν λεφτά. Έλεγχοι των αποσκευών στα αεροδρόμια για να μη βγαίνουν έξω τα λεφτά. Απειλές από την Ε. Επιτροπή ότι θα μας στείλει στο δικαστήριο.
Λεφτά δεν βρίσκονται, σταματάμε να πληρώνουμε τα χρέη μας και ολοκληρώνεται και η εσωτερική στάση πληρωμών.
Ή
Τα ξανασκέφτονται και προσπαθούν να βρουν λύση μαζί με τους Ευρωπαίους.
Εκλογές 
 - αυτοδυναμία Σύριζα για να μην τον εμποδίζουν τα άλλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματός του; 
- Ή μεγάλη ήττα των κομμάτων της κυβέρνησης που δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις στα προβλήματα;
Το look του Τσίπρα, χωρίς γραβάτα και με το τσουλούφι, γίνεται παγκόσμια μόδα.

Σύριζα
Κυβέρνηση της αριστεράς ή και ευρύτερη (ανοχή ΝΔ ή Αν.Ελλήνων;) Μέσα σε περίπου 10 μέρες αρχίζει ο Τσίπρας να κάνει στροφές σε πολλά θέματα. Βρίσκει μια συμφωνία με την Ευρώπη για την επιμήκυνση και για μια μελλοντική ελάφρυνση των βαρών. Οι ξένοι στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες. Είτε, η Ευρώπη βρίσκει μια λύση για το γενικότερο πρόβλημα και η κατάσταση σταθεροποιείται μετά από ένα ή δυο χρόνια…
Είτε, η Ευρώπη εξακολουθεί να ψάχνεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Εκλογές 
– αυτοδυναμία Σύριζα για να μην τον εμποδίζουν τα άλλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματός του; 
-  Ή μεγάλη ήττα των κομμάτων της κυβέρνησης που δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις στα προβλήματα;
Το look του Τσίπρα, χωρίς γραβάτα και με το τσουλούφι, γίνεται παγκόσμια μόδα.

Wednesday, 13 June 2012

Ολάντ: βοηθήστε με να σας βοηθήσω

Την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων του μνημονίου, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά την αποκλειστική συνέντευξή του στο Mega.

«Από τη στιγμή που εξελέγην πρόεδρος της Γαλλίας έθεσα την ανάπτυξη ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή δέσμευση. Έχουμε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όπου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχουν χώρες που θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ σημείωσε ότι τυχόν απόπειρα πλήρους ακύρωσης του μνημονίου θα θεωρεί από πολλές χώρες ως ρήξη.

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν θα διακοπεί η οικονομική βοήθεια σε περίπτωση απόπειρας πλήρους ακύρωσης του μνημονίου ο κ. Ολάντ απάντησε: «Δεν θέλω να πιέσω. Δεν θα πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές. Δεν είναι σωστή στάση. Είναι δυνατόν, και ως Πρόεδρος θα μεριμνήσω, να έρθουν κονδύλια στην Ελλάδα για ανάπτυξη και να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Στέλνοντας το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό εν όψει των εκλογών ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι φίλος των Ελλήνων και ζήτησε να του δείξουν εμπιστοσύνη. «Δεν έχω καμία θέση να επιβάλω στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. Διότι δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη σχέση μου με την Ελλάδα, η οποία είναι σπουδαία και περήφανη χώρα. Και περιμένει να την κυβερνήσουν μόνον οι Έλληνες. Συνεπώς, αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς.

»Δηλαδή, να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει διότι είναι απαραίτητο και ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν προσπάθειες αλλά, δίκαια».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν αλλαγές στην Ευρώπη και στέλνοντας μήνυμα και προς το Βερολίνο είπε ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι «δεν θα είναι μόνο δυο άνθρωποι στην Ευρώπη που θα αποφασίζουν για λογαριασμό των άλλων. Δεν αληθεύει, δεν ξέρω αν αλήθευε στο παρελθόν, αλλά, στο μέλλον δεν θα είναι έτσι».

Αναφερόμενος στην Ισπανία σημείωσε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτηθεί και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αλήθεια να πιστεύει κανείς ότι η στήριξη στην Ισπανία έγινε για να χειριστούμε καλύτερη την περίπτωση της Ελλάδας αργότερα».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές μέσα στην Ευρώπη αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να υπάρχει αλληλεγγύη. Όπως τόνισε, αυτό προϋποθέτει σοβαρή δουλειά στα δημοσιονομικά. «Στη χώρα μου θα κάνουμε επιλογές που θα μας επιτρέψουν να ξαναβρούμε την ισορροπία στα δημοσιονομικά. Διότι και εμείς έχουμε μεγάλο χρέος. Όμως, θα υπάρξουν και αναπτυξιακές επιλογές».

Tuesday, 12 June 2012

Η Ελλάδα ως Ιφιγένεια

Ο Βρετανός υπουργός οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, έκανε λόγο για την πιθανότητα να χρειαστεί η θυσία της Ελλάδας ώστε να ενεργοποιηθεί η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Όσμπορν αναρωτήθηκε μήπως η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για να εξηγήσει στους γερμανούς πολίτες ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες ενέργειες (για τη σωτηρία του ευρώ), όπως η τραπεζική ένωση ή το ευρωομόλογο ή κάτι άλλο ισοδύναμο. 

Έμφαση στο πάντα δημοφιλές ζήτημα της μάχης κατά της παράνομης μετανάστευσης από τον Σαμαρά

Με έντονο λόγο και με πολεμικές αναφορές μίλησε για τη λαθρομετανάστευση ο Αντ. Σαμαράς. Η γνωστή δημαγωγική αναφορά στην επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών δεν συνοδεύεται από καμία εξήγηση για το πώς θα γίνει αυτό. Ειδικότερα, τα δώδεκα μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στα γραφεία του κόμματος. «Όσοι έρχονται και πιάνονται θα επαναπατρίζονται. Όσοι το θέλουν μόνοι τους θα ενθαρρύνονται», τόνισε, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα έχει δεχθεί εισβολή από τους λαθρομετανάστες. Εμείς θα την σταματήσουμε. Ζητούμε την στήριξη της κοινωνίας για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα ασφάλειας και δημοκρατίας».

Χρυσή Αυγή: Ντου στα νοσοκομεία και σφαλιάρες στη Βουλή

Ακόμη και με χειροδικία μέσα στη βουλή απείλησε ο γνωστός Παναγιώταρος της Χ.Α., αν ανοίξουν συζήτηση για το θέμα των Σκοπίων ενώ είπε ότι η Χρυσή Αυγή θα μπει σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και θα πετάξει έξω τους ξένους.

Στην ομιλία του χθες στο Παλαιό Φάληρο, είπε χαρακτηριστικά για το θέμα των Σκοπίων, «για προειδοποίηση θα τους δείξουμε το βίντεο του ΑΝΤ1 και αν δεν το καταλάβουν θα τους το εξηγήσουμε...»

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πως θα καταφέρει η Χρυσή Αυγή να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες ασθενείς στα νοσοκομεία. «Αν μπει, είπε, η Χρυσή Αυγή στην Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους "λαθρομετανάστες" και τα παιδιά τους για να μπουν στην θέση τους Έλληνες»!

Ρουμπινί στη Bild: Αν φύγει η Ελλάδα, αντίο ευρώ-Δώστε κουπόνια χίλια ευρώ να πάνε οι Γερμανοί διακοπές στην Ελλάδα»

Η διακαναλική συνέντευξη Τσίπρα: «Αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση δίνοντας τέλος στο σάπιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα».

Στις 18 Ιουνίου σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη, το απόγευμα της Τρίτης. Βάζουμε τα θεμέλια μιας νέας, δημοκρατικής, Ελλάδας, με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, με ανάπτυξη, για ένα κράτος δικαίου, είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το μνημόνιο που οδηγεί στη χρεοκοπία με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εταίρους και πιστωτές.

O ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου ανοίγει το δρόμο της νέας μεταπολίτευσης, είπε και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση δίνοντας τέλος στο σάπιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε:

  • την κατάργηση των ακριβά αμειβόμενων συμβούλων στα υπουργεία
  • το τέλος του πλουτισμού με δημόσιο δανεικό χρήμα
  • την περικοπή στο μισό της αμοιβής του πρωθυπουργού και των υπουργών
  • την αντικατάσταση του σημερινού νόμου περί ευθύνης υπουργών
  • την επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους και όλες
  • την κατάργηση των χαρατσιών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τους ανέργους και τους φτωχούς συμπολίτες μας
  • την ολική ή μερική διαγραφή των υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες
  • τη σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
Επίσης, είπε ότι θα αποδοθούν ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα του δικομματισμού όπως και ότι θα γίνει επανεξέταση όλων των μεγάλων σκανδάλων και κυρίως του σκανδάλου της Siemens. «Τέλος στη ατιμωρησία», είπε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή ο λαός θα γράψει ιστορία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περνούν στη λήθη της ιστορίας, αφήνοντας έναν λαό λεηλατημένο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εμείς απλώς αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ανοικοδόμησης της χώρας από τα ερείπια του μνημονίου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18, όχι στις 19 Ιουνίου, ώστε να μη ζήσουμε πάλι την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, γιατί στις 28 Ιουνίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Είπε ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος.

Για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στρατηγική θέση του κόμματός του είναι ότι δεν είναι αναγκαίοι οι στρατιωτικοί συνασπισμοί, ωστόσο, πρόσθεσε δεν είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την διαφοροποίηση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αλλάζει θέση, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν ερωτηματικά όταν αλλάζει άποψη πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές

Σε ερώτηση για την ασφάλεια των πολιτών κατά τν διάρκεια ταραχών σε διαδηλώσεις και την δράση των κουκουλοφόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα φαινόμενα βίας εντείνονται και πέραν των διαδηλώσεων εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης της χώρας.

Όσον αφορά τους κουκουλοφόρους, είπε ότι η βία δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι απαιτείται συνολικό σχέδιο για την παρεμπόδιση των ατόμων αυτών να παρεισφρέουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξει η αντίληψη και η επιχειρησιακή αντιμετώπιση της αστυνομίας.

Τέλος, για τη φορολόγηση των εφοπλιστών ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξει διαδικασία διαλόγου και συνεννόησης γιατί για τους εφοπλιστές υπάρχει τρόπος να αποφύγουν την φορολογία, εξέφρασε την πίστη ότι θα υπάρξει συμφωνία και υπάρχουν μάλιστα διεθνή μοντέλα φορολόγησης.

Ο κ. Τσίπρας είπε εκ μέρους του εφοπλιστικού κόσμου υπάρχει πρόθεση για συμφωνία αλλά και αν υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να πετύχει αποτελέσματα.

Saturday, 9 June 2012

Ακύρωση Μνημονίου αλλά τήρηση δεσμεύσεων για δημοσιονομική εξυγίανση

Όχι στο Μνημόνιο αλλά ναι στους δημοσιονομικούς κανόνες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο διαφορετικά είναι αυτά; Κρίμα που ο Τσίπρας δεν μας λέει πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας να καταργεί εσωτερικούς νόμους ενός κυρίαρχου κράτους.Είναι ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο. Που δεν θα το ακυρώσουμε μονομερώς. Δεν θα ακυρώσουμε τη Δημοκρατία για να διασώσουμε το Μνημόνιο, όπως μας ζητούν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και οι δανειστές. Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο για να σώσουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα». Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «ένα θέμα πράγματι είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα» λέγοντας ότι πρόκειται για θεσμική υποχρέωση και κυρίως εθνική ανάγκη που είναι σεβαστή και διαφορετικό πράγμα η τήρηση του Μνημονίου

ΣΥΡΙΖΑ: ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο το πρόγραμμά μας

Απαντώντας στις επικρίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας το χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο». «Στο πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για αύξηση των εσόδων μέσα από ένα δίκαιο, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, ώστε να ανακουφιστούν τα αδύναμα στρώματα που σήμερα σηκώνουν το μέγιστο βάρος της κρίσης. Αυτό σε συνδυασμό με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των δαπανών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα πρώτα βήματα ανάκαμψης από την κρίση» συμπληρώνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ όπως Καραμανλής ή τάνκς;

Την «ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή» των ψηφοφόρων, προκειμένου να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του «προς όφελος του λαού και του τόπου», ζήτησε από την Καβάλα όπου βρέθηκε το Σάββατο ο Αλ.Τσίπρας. «Δώστε μας ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Μεγάλη πρωτιά στην κάλπη» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος «τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς».

Thursday, 7 June 2012

Ενδιαφέροντα άρθρα: Σ. Βαλντέν

Ο Σωτήρης Βαλντέν γράφει για την ανάγκη ενός τρίτου πόλου και μια ευρείας κυβέρνησης για να αντιμετωπισθεί η κρίση.
http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=8952

Wednesday, 6 June 2012

Η ελληνική δεξιά όμηρος των αποτυχιών της

Σε ένα σκληρό άρθρο, οι Financial Times αναλύουν την αποτυχία της ελληνικής δεξιάς. Η ΝΔ πληρώνει το παρελθόν της, ότι είναι ένα παλαιό κόμμα που δεν αποστασιοποιήθηκε από το παρελθόν του.

Ενδιαφέρουσα και η άποψη Λαζαριδη για τον λόγο των εκλογών και το διακύβευμά τους:

“This is a pool of desperate people. They have lost everything – or think they have lost everything,” he says. “We wanted elections soon because after June there would be a Bolshevik government.”
In spite of last month’s disappointment, New Democracy believes it has some advantages. The field has been narrowed. With all parties – including some of Greece’s creditors – agreeing that the bailout agreement must at least be refashioned, they are touting Mr Samaras as the best man to achieve that while keeping Greece in the eurozone.
“Now the dilemma isn’t for or against the [bailout],” Mr Lazarides says. “It’s for or against Europe; for or against catastrophe.”

Αλλά, η καταστροφολογία δεν έχει πάντα εκλογικό αποτέλεσμα.

Tuesday, 5 June 2012

Ριζοσπάστες ή οπαδοί της επιστροφής στο παρελθόν;

Άρθρο των Financial Times (INSIGHT June 5, 2012, Return to Greece’s past a radical mistake, By Joshua Chaffin in Athens), αναλύει την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) ως μια νοσταλγική αντίδραση με στόχο την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση των προνομίων. Δεν την θεωρεί ως ριζοσπαστική αντίδραση. Δείτε την κατακλείδα του:

Whoever prevails on June 17, there is sure be a tug from elements of Greek society to return to the past. Given all that those policies have wrought, indulging them would prove a radical mistake.

Το άρθρο του Γ. Φλωρίδη στο Βήμα

Η αναγκαιότητα ενός εθνικού μνημονίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2012, 05:45

11

emailεκτύπωση

Ενα μήνα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η συλλογική συνείδηση διαμορφώνεται μέσα από μία αντίφαση: παραμονή στο ευρώ με ταυτόχρονη απόρριψη του μνημονίου. Ενσωματωμένη στην εκλογική αντιπαράθεση, αυτή η αντίφαση εδράζεται από τη μια στον πραγματικό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ - μιας προοπτικής που προκαλεί φόβο - κι από την άλλη στην άποψη που υποστηρίζει την ύπαρξη μιας διεθνούς «μπλόφας», διασκεδάζοντας και κυρίως μεταθέτοντας τον φόβο. Ετσι η εθνική κρίση εμφανίζεται σαν ένας αγώνας μεταξύ εκβιαστών και εκβιαζομένων, με έντονο σασπένς και άδηλη κατάληξη.
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η τραγικότητα της υπόθεσης. Γιατί ούτε οι ξένοι εταίροι ούτε ο ελληνικός λαός - που επιχειρείται να παρουσιαστούν σαν ανταγωνιστές - επιδιώκουν το μοιραίο. Ωστόσο, το μοιραίο κινδυνεύει να προκύψει ως ακούσιο αποτέλεσμα της αμηχανίας, της αγκύλωσης και της αδράνειας -κυρίως της δικής μας. Σύμφωνα με μια πρόσφατα διατυπωμένη και εξόχως λαϊκίστικη αντίληψη, οι εταίροι - Ελληνες και Ευρωπαίοι - έχουν μεταβληθεί σε εχθρούς που, κατέχοντας πυρηνικά, αλληλοεκβιάζονται χωρίς φαινομενικά να τους απασχολεί η αλληλοκαταστροφή. Ομως, σε ποια θεωρητική βάση και ποια πρακτική του σύγχρονου ευρωπαϊσμού μπορεί να βασίζεται μια τέτοια αντίληψη; Η σημερινή Ευρώπη οικοδομήθηκε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας, των συνεχών διαπραγματεύσεων και της τήρησης των συμφωνιών από όλους. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η οποία μόνον περιστασιακά ανταποκρίθηκε στις δύσκολες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής συμμετοχής της, κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να εμφανίσουν ως δομικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τη συνεχή εσωτερική, παλαιού τύπου εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση. Αυτές οι δυνάμεις παραγνωρίζουν ότι εάν σ' έναν διεθνή θεσμό εθελοντικής συμμετοχής οι σχέσεις αποκτήσουν ανταγωνιστικό και εχθρικό χαρακτήρα δεν υπάρχει επιστροφή. Η ρήξη είναι αναπόφευκτη και οι συνέπειες ανυπολόγιστες. Και όπως θα πρέπει να γνωρίζουμε χωρίς αυταπάτες, σε τέτοιες περιπτώσεις η πολιτική υπερισχύει της νομικής και των συνθηκών. Με άλλα λόγια, όπως η πολιτική υπερίσχυσε στη θετική για εμάς περίπτωση της χρηματοδοτικής διάσωσης της χώρας, έτσι θα υπερισχύσει και στην αρνητική για την έξοδό της.
Σήμερα, προτάσσοντας ως δικαιολογία τη «δύσκολη σχέση» μας με την Ευρώπη, επιμένουμε να αρνούμαστε κάτι που τουλάχιστον στο κύριο μέρος του θα χρειαζόταν να το κάνουμε από μόνοι μας. Γιατί επιτέλους θα πρέπει να συνεννοηθούμε για το τι θέλουμε να είναι η Ελλάδα. Χωρίς περιττές θεωρίες, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα 'ναι η φυσιογνωμία της και επομένως τι χρειάζεται να κάνουμε γι' αυτήν. Είναι κοινή ομολογία ότι ο παρασιτικός και πελατειακός καπιταλισμός που διαμόρφωσε τη χώρα μεταπολιτευτικά έχει χρεοκοπήσει και απαιτείται ριζική αλλαγή παντού. Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και γενναίες μεταρρυθμίσεις για τον αποπαρασιτισμό στο κρατικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μεταρρυθμίσεις που ή θα τις κάνει ή θα χαθεί. Αυτή η αντίληψη συμπίπτει με τη βασική κατεύθυνση της ευρωζώνης, η οποία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής εξυγίανσης, ειδικά στη νότια περιφέρειά της. Σήμερα για την Ευρώπη το κυρίαρχο δίλημμα είναι «παρασιτισμός ή παραγωγή» και όχι «δημόσιο - ιδιωτικό». Με αυτήν την έννοια, το ελληνικό πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Αυτό δεν σημαίνει ότι με τους ευρωπαίους εταίρους μας δεν έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις σε θέματα προσαρμογής και ανάπτυξης. Εχει όμως τεράστια σημασία να τις εντοπίσουμε συγκεκριμένα και αντί να στραφούμε στην επίμονη επισήμανση διαφορών να συμφωνήσουμε στην κοινή επιδίωξη: την ανάγκη διαρθρωτικού αποπαρασιτισμού των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ τους και της Ελλάδας. Επιδίωξη που είναι για το δικό μας καλό και δεν επιβάλλεται επειδή «οι άλλοι» είναι ισχυροί και «δίνουν τα λεφτά». Η θεώρησή μου πηγάζει από την παραδοχή πως οι μόνες κατακτήσεις της χώρας μας στην τελευταία εκατονταετία, έπειτα από πλήθος εθνικών δοκιμασιών και καταστροφών, συναρτώνται με την Ευρώπη - και αναγνωρίζει την Ευρώπη ως το μόνο χώρο όπου η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει πολιτικά. Ως ισότιμο μέλος κι όχι ως παρίας, ως συνεπής παρουσία κι όχι ως εκβιαστής και εκβιαζόμενος. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει και ν' αποτελέσει την προμετωπίδα ενός δικού μας, εθνικού μνημονίου. Ταυτόχρονα βεβαίως μπορούμε να διαπραγματευτούμε τους χρόνους και τους ρυθμούς της προσαρμογής όσο και τους συγκεκριμένους τρόπους υποβοήθησης της παραγωγικής ανάπτυξης.
Είναι σημαντικό λοιπόν στις κρίσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη οι πολιτικές δυνάμεις να εξηγήσουν το βάθος και το εύρος του εθνικού ζητήματος. Να γίνει σαφές πως στις εκλογές οι Ελληνες δεν θα κληθούν να επιλέξουν παράταξη, αλλά να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν - κι αυτό απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γνώση των δεδομένων και των εναλλακτικών. Είναι ακόμη πιο σημαντικό η νέα εθνική διαπραγμάτευση να γίνει από μια συναινετική διακυβέρνηση που θα έχει προκύψει μέσα από μια ιστορική σύγκλιση και θα εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία της πολιτικής και της κοινωνίας.
Η πορεία της χώρας θα εξαρτηθεί από τον χαρακτήρα που θα επιδείξουμε συλλογικά. Κυρίως από τη βούλησή μας να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ό,τι χρειάζεται για τον εαυτό μας, αντί να αρκεστούμε ή να εγκλωβιστούμε σε ό,τι θα πάρουμε ή θα μας δώσουν οι άλλοι.

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης είναι πρώην υπουργός.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

Συνέντευξη Σόιμπλε. Κάποια συμπεράσματα

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελεί δικής της απόφαση, τονίζει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών.

Σε αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας, επί δεκαετίες, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ελληνική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» ενώ ειδικά για την Ελλάδα, λέει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».

Να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη της εξόδου μιας χώρας από το κοινό νόμισμα. Πιο πιθανό φαίνεται να πιεστεί η Ελλάδα να αποχωρίσει οικειοθελώς, λόγω δημοσιονομικής ασφυξίας.

Επίσης, η Ε.Ε. Βαδίζει προς μια δημοσιονομική ομοσπονδία που θα παρέχει κάποια προστασία στα κράτη μέλη. Αλλά θα αντέξει η Ελλάδα μέχρι τη δημιουργία της;

Monday, 4 June 2012

Τσίπρας: ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει αμαχητί

«Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει αμαχητί, ποτέ δεν παραδόθηκε αμαχητί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα από τη Λιβαδειά εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που «αποσύρονται στο περιθώριο και την περιφρόνηση της Ιστορίας, αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα και μετά προσπάθησαν να την παραδώσουν όμηρο στους δανειστές της». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πλησιάζει η ώρα του λαού, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ως το τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον του ελληνικού λαού και του τόπου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λιβαδειά τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις παρουσίασε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή. «Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε, θέτοντας το δίλημμα ότι «στις 17 Ιουνίου ή θα έχουμε κυβέρνηση των δανειστών, δηλαδή μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή θα έχουμε κυβέρνηση του κυρίαρχου ελληνικού λαού».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πλησιάζει η ώρα του λαού, πλησιάζει η ώρα της ανατροπής, εκφράζοντας τη πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει στο Μνημόνιο.

Επιτιθέμενος εκ νέου κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αποσύρονται στο περιθώριο και την περιφρόνηση της Ιστορίας, αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα και μετά προσπάθησαν να την παραδώσουν όμηρο στους δανειστές της. Φεύγουν, πρόσθεσε και παίρνουν μαζί τους τη διαπλοκή, τους καναλάρχες, τους τραπεζίτες και την κυρία Μέρκελ, φεύγουν και παίρνουν μαζί τους την κινδυνολογία, το φόβο, την ανασφάλεια και την απόγνωση του μέσου Έλληνα».

Κατηγόρησε επίσης τα δύο κόμματα ότι φεύγουν και προσπαθούν να κρυφτούν από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που τους κατάντησαν ανασφάλιστους και αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Και αντί να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους στον ελληνικό λαό, τόνισε, έχουν το θράσος να φορτώνουν τις ευθύνες τους στους επόμενους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον τέως υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το μνημονιακό έκτρωμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ.

Ο λαός, είπε ο κ. Τσίπρας ενώνεται τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σταματήσει τον κατήφορο του τόπου για να σταματήσει τον κατήφορο των μισθών και των συντάξεων του εισοδήματος και της αποταμίευσης του ελληνικού λαού.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν τηρήσει το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας τον επέκρινε λέγοντας ότι πριν από λίγες ημέρες έλεγε ακριβώς τα αντίθετα και υπογράμμισε ότι όλες οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες δεν είναι τίποτα παραπάνω από πολιτικά ρουσφέτια που κάνουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ή θα συνεχίσουμε να έχουμε, όπως είχαμε μέχρι τις εκλογές της 6ης Μαΐου, συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θα μεταφέρει στο εσωτερικό τους εκβιασμούς υπέρ των συμφερόντων των δανειστών ή θα έχουμε τη μεγάλη, ιστορική αλλαγή για την Ελλάδα, αλλά και ελπίδα για την Ευρώπη: Δηλαδή, κυβέρνηση της Αριστεράς με πρωταγωνιστή τον ακόμα πιο ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θα εκπροσωπεί στο εξωτερικό την αξιοπρέπεια και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε το πρόγραμμα του κόμματος δηλώνοντας ότι έρχεται , όχι για να οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο παρελθόν που προετοίμασε την καταστροφή, αλλά για να ανοίξουμε, όλες και όλοι μαζί, το δρόμο προς το μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπας επανέλαβε ότι στις 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ:

Θα συγκροτήσει μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο
Θα βάλει τέλος στις στρατιές των συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση. Που επικαλύπτουν και απονευρώνουν τα πιο άξια στελέχη της. Που λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτει, και, συνήθως, προσφέρουν λίγα σε σχέση με τις υψηλές αμοιβές τους,
Θα δείξει ειλικρινή εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και θα αξιοποιήσουν τα στελέχη της στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των αποφάσεων
Θα βάλει τέλος στο πολιτικά απαράδεκτο και κοινωνικά προκλητικό φαινόμενο των χρυσοκάνθαρων κομματικών διοικητών και εντεταλμένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Τέλος στα golden boys με το δημόσιο δανεικό χρήμα, δήλωσε.

Και παρέμβαση Σόρος είδε ο Καμμενος

Άλλη μια συνωμοσία κατά του ελληνισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αν.Ελλήνων. Οι Νεφελίμ ακολουθούν.

Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους πολίτες να τρομοκρατήσουν αυτούς που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν με την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ σχολίασε και τη δήλωση του Τζορτζ Σόρος για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν δέχεται απειλές».

Thursday, 31 May 2012

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν αμφίρροπη μάχη

Στις 3,5 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Καπα Research για την εφημερίδα Τα Νέα, που διενεργήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου και δημοσιεύεται την Παρασκευή. Όπως προκύπτει από τη σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, ωστόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν άνοδο. Σε μονοψήφιο ποσοστό πέφτει το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, η ΝΔ έχει προβάδισμα με 26,1% (25,8% στην έρευνα της 23-24 Μαΐου), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6% (20,1%), το ΠΑΣΟΚ 9,9% (13%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3% (5,4%), το ΚΚΕ 5,7% (6,3%), η Χρυσή Αυγή 5,1% (5,2%), η ΔΗΜΑΡ 4,4% (5,3%), οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,3% (2,1%), ο ΛΑΟΣ 1,5% (2%), η Δημιουργία Ξανά/Δράση 1,5% (2,4%). Στο 14% (10%) η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 62,9% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, έστω και με την τήρηση του μνημονίου σε ποσοστό 69,5%, ενώ σε ποσοστό 19,6% δηλώνουν ότι εάν πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τρεις άλλες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα, με ποσοστό 26% προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου βάσει της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του Alpha, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,3%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,2%. Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1% για το κάθε κόμμα.

Στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να συμβεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητική αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, το 72,9% έχει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, ενώ το 19% ζητεί να ακυρώσουμε τις συμφωνίες και να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Δημοσκόπηση της Alco για το newsit.gr δείχνει τη ΝΔ να σημειώνει προβάδισμα 2,3 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 25%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δεύτερο κόμμα με 22,7%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλειες, συγκεντρώνοντας το 12,5% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, η Δημιουργία Ξανά με 2,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4% και ο ΛΑΟΣ με 1%.

Πρώτη εμφανίζει τη ΝΔ με διαφορά 2,4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της DATA RC για την εφημερίδα «Πελοπόννησος». Αναλυτικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 24,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% και τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με 12%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,9% και η Χρυσή Αυγή με 4,7%. Η Δημιουργία Ξανά συγκεντρώνει το 2,4%, ο ΛΑΟΣ το 1,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι το 0,8%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61,4% έναντι 27,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς: 18 μέτρα για την οικονομία - νέα εκδοχή του λεφτά υπάρχουν;


Τις 18 προτάσεις του επικαιροποιημένου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία παρουσίασε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Αντώνης Σαμαράς. Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους του οικονομικού...
προγράμματος της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς μίλησε (α) για ανάκαμψη – ανακούφιση, (β) επαναδιαπργαγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και (γ) για δικαιοσύνη - ασφάλεια.
«Κεντρικός άξονας της πολιτιοκής μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αξιοποίηση 12 δισεκατομυρίων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα οποία μπορούν, όπως είπε, «να δημιουργηθούν ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς «τουλάχιστον 150.000 θέσεις εργασίας» στον ιδιωτικό τομέα.
«Οποιοι σας τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο λένε ψέμματα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα σημεία αναδιαπραγμάτευσης ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε:
Αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα 2 χρόνια.
Εκτακτο επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους,
Να μην πέσουνν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια. (έξι μήνες)
Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 10.000 για τη επόμενη και στις 12.000 ευρώ για τη μεθεπόμενη χρονιά.
Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο και πιο δίκαιο ΕΤΑΚ
Μείωση φορολογικών συντελεστών.

Αν.Έλληνες: δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ. Τυπικά όχι, στην πράξη όμως...

Σκληρή επίθεση σε όσους επεξεργαζονται και προωθούν σενάρια τρομολαγνείας που θέλουν την Ελλάδα να οδηγείται εκτός ευρώ από τους ξένους, εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Πάνος Καμμένος. Μετά τη συνάντηση που είχε - επικεφαλής αντιπροσωπείας του...
κόμματός του - με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο Π. Καμμένος προειδοποίησε ότι «καταρρίπτεται πλήρως η τρομολαγνεία των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι δήθεν υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα στη δραχμή».
Ο Π. Καμμένος είπε ότι τον διαβεβεβαίωσε ο Προβόπουλος ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα ψευδές, τόνισε δε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι ο αντισυμβαλλόμενος για το «Κατοχικό δάνειο» είναι το Δημόσιο και όχι η ΤτΕ. «Αρα το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει και να διεκδικήσει γερμανικές αποζημιώσεις», επανέλαβε ο κ. Καμμένος, ο οποίος προέτρεψε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να το πράξει.

Ανασκευάζει τις δηλώσεις Lagarde το ΔΝΤ και εμφανίζεται πιο ευέλικτο

Πρόθυμο να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων μετά και το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Λαγκάρντ.

Ο κ. Ράις απεκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τις δηλώσεις της στην εφημερίδα Guardian για την Ελλάδα, λέγοντας πως η επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε τις απολογίες της για όσα μεταδόθηκαν, υποστηρίζοντας πως οι αναφορές της παρερμηνεύτηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως εάν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα τηρηθούν οι συνθήκες στη χώρα θα βελτιωθούν.

«Σεβόμαστε την Ελλάδα και τις θυσίες των Ελλήνων» δήλωσε ο κ. Ράις, ενώ ειδικά για τα θέματα φορολογίας είπε πως είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να είναι δίκαιες και όλοι να πληρώνουν τους φόρους τους, κυρίως όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα.

Σε ερώτηση για τις θέσεις των κομμάτων εν όψει των εκλογών είπε πως δεν θα τις σχολιάσει. «Οι εκλογές είναι θέμα των Ελλήνων» είπε και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις ελληνικές εκλογές και τις θέσεις των κομμάτων.

Για τις πιθανότητες αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου είπε πως η βάση οποιαδήποτε συζήτησης θα είναι οι στόχοι του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί. «Εάν υπάρχουν προτάσεις για την επίτευξη του προγράμματος θα τις συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Wednesday, 30 May 2012

Εορτολόγιο: Μια μέρα πριν τις εκλογές

8 κόμματα σε 16 χρόνια!

Προ των ευθυνών του

Υπέρ της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου τάσσεται ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ανακοινώνοντας, μάλιστα, πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας» τόνισε, εκτιμώντας πως μετά τις εκλογές ο κ.Τσίπρας θα είναι διαλλακτικότερος.

Μην περιμένουμε και πολλά...

«Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στη δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο» φέρεται να δηλώνει ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του στην ολλανδόφωνη εφημερίδας του Βελγίου De Tijd.

Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικών Μαίλβιν Κράους, περιέχει, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνέντευξη με τον τέως πρωθυπουργό, στην οποία ο κ. Παπαδήμος φέρεται να θεωρεί πιθανό το σχηματισμό ενός κυβερνητικού σχήματος στις επερχόμενες εκλογές και να προσθέτει:

«Όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπαδήμος «παρακολουθεί πλέον ως παρατηρητής τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ιδανικό μείγμα μιας πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης».
«Στην πολιτική που ακολουθεί αυτή την στιγμή η Ελλάδα υπάρχουν ήδη σημαντικά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης», φέρεται να λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και εκφράζει την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Και ίσως να επιτευχθούν αλλαγές στα επιτόκια μέσω της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των δανείων», προσθέτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος «συνειδητοποιεί ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων χωρίς κανένα αντάλλαγμα».
«Πρέπει να 'κερδίσουμε' κάτι τέτοιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια», φέρεται να προσθέτει ο κ. Παπαδήμος, εκφράζοντας «την ελπίδα του ιδίως η Γερμανία να υιοθετήσει μια διαλλακτικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα διάσωσης».
«Μόνον τότε μπορούμε να περιμένουμε καλά πράγματα» φέρεται να συμπληρώνει ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται, «ιδιαίτερα ανήσυχος για το εντεινόμενο χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες από τους Γερμανούς», καθώς, κατά δήλωση που του αποδίδεται «πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική εξέλιξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο».

Δημοσκοπήσεις - σκληρή μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Δημοσκόπηση της VPRC δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse, ενώ πρωτιά στη ΝΔ δίνει γκάλοπ της GPO.

Πιο συγκεκριμένα, νέα ανατροπή στα ποσοστά των κομμάτων προκύπτει από δημοσκόπηση της VPRC, η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του περιοδικού «Επίκαιρα».

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 30%
  • Ν∆ 26,5%
  • ΠΑΣΟΚ 12,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%
  • ΔΗΜΑΡ 7,5%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • Χρυσή Αυγή 4,5%
Κάτω από το όριο του 3% που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα:

  • Δράση-ΦΣ-Δημιουργία Ξανά 2%
  • Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%
  • ΛΑΟΣ 1%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%
  • Άλλο κόμμα 1%
Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 39%, έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ισοπαλία προκύπτει στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, αφού Αντ.Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνουν από 15% έκαστος.

Ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 24,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 13,5%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά λαμβάνουν από 5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, που εξαιρεί την αποχή, το λευκό και τους αναποφάσιστους, τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συγκεντρώνουν ποσοστό 27% και το ΠΑΣΟΚ 14,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 7,5% και από 5,5% λαμβάνουν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά.

Επτακομματική Βουλή και πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 23,4% στην πρόθεση ψήφου προκύπτει από δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης το MEGA. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,4%, το ΚΚΕ με 5,9%, η ΔΗΜΑΡ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,2% ενώ εκτός Βουλής τίθενται η Δράση-Δημιουργία Ξανά με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,5%.

Αναφορικά με την παράσταση νίκης, η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 56,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 33,6% και το ΠΑΣΟΚ 0,5%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστά από 65% έως 85%, τάσσεται υπέρ της σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο, με εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τα συνθήματα της 6ης Μαΐου για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου ή για μονομερή καταγγελία, απορρίπτονται και αποτελούν παρελθόν».

Tuesday, 29 May 2012

Κουβέλης στο ΑΠΕ

Την ξεκάθαρη διαφωνία του με την πρόταση για μονομερή καταγγελία του μνημονίου διατυπώνει στη συνέντευξή του στη webtv του ΑΠΕ ο Φώτης Κουβέλης. 
«Η πρόταση χαϊδεύει αυτιά και συνειδήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα σημάνει ταυτόχρονα το άνοιγμα της πόρτας είτε για την αποπομπή είτε για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Διατύπωσε, ωστόσο, την πρόταση να επιδιωχθεί άμεσα η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στο ύψος του κατώτατου μισθού και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως σημείωσε, σήμερα «οι εργαζόμενοι είναι αιχμάλωτοι στα χέρια οποιουδήποτε εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις».
«Ας σκεφτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη δραχμή τι θα σημάνει για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες. Θα αγοράζουμε με δραχμές και θα πληρώνουμε σε τιμές ευρώ», επεσήμανε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε τρελό πληθωρισμό και γκρέμισμα κατά 50% των μισθών και των συντάξεων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε άλλη ερώτηση επεσήμανε πως ο αγώνας δίνεται για μην έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και επέκρινε εκείνους αποδέχτηκαν ότι μείωση αποδοχών σημαίνει και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Καλά, αυτός δεν έλεγε 'ούτε νεκρός...';

Η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση με εθνικό σκοπό, κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας βάσει προγραμμάτων που θα κατατεθούν τώρα, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ενώ υπογράμμισε ότι «για μας δεν τίθεται θέμα πρωθυπουργίας Σαμαρά ή Βενιζέλου».
Ο κ. Καμμένος είπε πως εντός της εβδομάδας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ζητήσουν να γνωστοποιηθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας, να ειπωθεί η αλήθεια στους Έλληνες, καθώς τίθενται εκβιαστικά διλήμματα για τις 17 Ιουνίου.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα συγκεντρώνονται οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία λογική προσαύξηση του ύψους 8% το χρόνο.

Η αισιοδοξία του Σαμαρά

Αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα παρέθεσε γεύμα στους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ.
«Ως υπεύθυνη παράταξη πρέπει να είμαστε σε επαφή με την Ευρώπη που αλλάζει. Ενημέρωσα τους πρέσβεις της ΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομιας, για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΕΛΚ και για τη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ. Πρέπει να πω ότι είμαι αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Το κόστος της ελληνικής εξόδου. Πολύ μεγάλο ιδίως για εμάς

The costs of a Greek exit
Cutting up rough
How much do Greece and the rest of Europe stand to lose?
May 26th 2012

IT COULD come sooner; it might well drag out longer; it can still be averted: but the week following the next Greek election on June 17th still looks set to be the time when the euro zone’s debilitating fever peaks, and the patient’s prognosis becomes clear. That election could well produce a government determined to renege on or radically renegotiate the reforms and austerity measures its predecessor committed the country to at the time of the second bail-out, earlier this year. If that happens, the rest of Europe will have to decide whether to be party to those negotiations or to walk away.

If European leaders follow through on their threats to enforce those terms, the flow of bail-out money to the Greek government will stop. Since March Greece has received half of the €145 billion ($185 billion) it is due to get from the European Financial Stability Facility (EFSF), the euro area’s temporary rescue fund, by the end of 2014. And it has received a first payment of €1.6 billion out of a total €28 billion due from the IMF by
Although the Greek government is close to running a primary budget surplus (ie, before interest payments) it still needs further official loans to honour obligations due this year, notably redemptions of bonds held by the European Central Bank (ECB), which were excluded from the restructuring in March that slashed the face value of €200 billion of debt held by private bondholders by over half. If the lifeline from the EFSF were cut off by its creditor nations, Greece would be unable to pay those debts. And if the ECB makes it a matter of principle not to lend (or permit the Bank of Greece to lend) to banks against collateral consisting of bonds and guarantees from a government in default, then it in turn would cut Greece off. Greek banks currently rely upon some €130 billion of central-bank funding. Without the ECB money the entire banking system would collapse. If the flow of money was reduced, and the conditions it is lent on tightened, the Greek government might start to issue IOUs to its workers to make up the shortfall. If the flow stopped, leaving the banks no euros to pay out, a new currency would be the only alternative.

The government would redenominate domestic bank assets and liabilities into drachma and insist that domestic contracts, such as pay and prices, be also set in drachma. Capital controls would be necessary because the drachma would immediately fall against the euro, possibly losing 50% or more of its value in a trice.

In the short term Greece’s economic agony—its economy shrank by 13% from 2007 to 2011 and is expected to contract by almost 5% this year—would intensify. A precipitous exit without preparation would leave the country without notes and coin. The surrounding chaos would paralyse economic activity, causing consumers and businesses to stop spending. Economists at UBS, a Swiss bank, have estimated that the cost of a catastrophic exit might amount to 40-50% of GDP in the first year.

Explore our interactive guide to Europe's troubled economies
That figure assumes that Greece would have to leave the EU as well as the euro, and thus lose access to the single market. On strict legal grounds that may be the case, in part because exit requires capital controls, and those controls are illegal under EU treaties. In practice European policymakers are making it clear they would do their utmost to keep Greece in the EU. Assuming such helpfulness, Mark Cliffe, an economist at ING, a Dutch bank, reckons that the effect would be less. He puts the first-year extra loss of output at 7.5% (see chart).

Run like the wind

If Greece’s new currency avoided lurching into hyperinflation—which in a chaotic country with a weak government and a new currency would be a serious risk—the country might regain some of its losses the following year. Rather than having to spend years grinding down domestic costs, the exchange-rate fall would provide them overnight, boosting competitiveness. If the country looked safe, stable and welcoming, other Europeans would flock to take their holidays in the Aegean.


That is another rather large if; and other Europeans may have a lot more to worry about than holiday planning. European governments would bear losses on the loans they have made to Greece in the various bail-outs. The ECB for its part is exposed in two main ways. Firstly, to calm market tensions after the May 2010 rescue it bought Greek bonds worth about €40 billion. Second, the Bank of Greece owes the ECB around €130 billion in “Target 2” debt, internal obligations within the European central banking system, which would turn into real debt in the event of an exit. All in all, the Greek government owes the governments and institutions of the euro area over €290 billion, about 3% of euro-wide GDP, say economists at Barclays Capital. After an exit most of this would probably never be repaid.

On top of that, there is the exposure of the private sector. At the end of 2011 Greek companies and households owed international banks $69 billion. And, harder to quantify but just as real, there are losses from uncertainty and increased bond yields in other vulnerable countries that will follow from the demonstration that the euro really can be left.

What might this mean in numbers? Recent forecasts by the European Commission project the euro zone’s GDP declining by 0.3% this year, and then growing by 1% in 2013. Mr Cliffe estimates that following an orderly and well-managed Greek exit—one with very limited contagion and some continuing support to Greece from the euro zone and IMF—the euro area would suffer an extra first-year GDP loss of 1.6%, making a mild recession harsher. The other troubled peripheral economies would be hit hardest, though in this model they would increase their commitment to structural reform having seen the alternative. Germany would be least affected. Its economy is in any case forecast to do better than the euro area, expanding by 0.7% in 2012 and 1.7% in 2013; relative to this baseline it would incur a first-year output loss of 1%. America, he thinks, might be hit half that badly.

But could a Greek exit really be contained at its borders? European banks remain worryingly weak, not just in small economies like Cyprus—already in trouble, and very exposed to Greece—but also in large ones like Spain, the fourth biggest in the euro area. Bad loans in Spain have risen by a third over the past year, to €148 billion or 8.4% of outstanding loans, the highest since August 1994. Spanish banks are widely believed to require an injection of public capital of at least €30 billion (3% of GDP) and perhaps a lot more. Borrowing that much would be a hard task for the deficit-stricken Spanish government (which has yet again raised its estimate for last year’s deficit, to 8.9% of GDP).

With Spanish banking woes so prominent (see article), there is a danger of bank runs as citizens of vulnerable economies fear ending up with devalued deposits. Such runs would become much more likely after a Greek exit, but it is possible that they could start before one, and indeed precipitate it—possibly the worst of all bad options. If confined to relatively small economies like already bailed-out Ireland and Portugal this might be manageable. In an economy the size of Spain’s or Italy’s they would be a terrible danger.

The “firewall” which is supposed to protect against contagion is neither designed for bank runs nor adequate to the needs of large economies. At present the EFSF, the temporary bail-out fund, has €250 billion of uncommitted funds which it could use to provide financing for governments that find themselves cut off from the markets or facing punitive rates as they try to save their banking systems. The permanent rescue facility, the European Stability Mechanism (ESM) is due to start in July, but has not yet been ratified by several countries, notably Germany. Even when it does get going, the new lending capacity available from the two funds will be capped at €500 billion, supplemented by possible support from the IMF of up to $430 billion.

Beyond the adequacy or otherwise of the funds’ size, there is the problem of what they can be spent on. If they were used to bail out commercial banks directly, they could break the pernicious circle in which unstable banks use the debt of barely solvent governments to shore themselves up. But as things stand neither the ESM nor the EFSF is allowed to do that. To free them in this way would require both agreements to be ratified again, a politically risky and time-consuming process.

That leaves the ECB as the last bulwark. It could buy bonds again, but this tactic would be less effective than before unless it dropped its insistence on being protected against any future haircut. If it does not, bond investors will regard every purchase it makes as pushing them down the pecking order, thus reducing any residual appetite they might have. It could also provide near unlimited liquidity through yet another huge long term refinancing operation. But this would involve loosening its collateral conditions and exposing the central banks to greater and greater risk.

If neither the rescue funds nor the ECB can do enough, a wider break-up might ensue, with huge costs all around. Mr Cliffe says that a disintegration of the euro would be catastrophic even for core Europe, with first-year output losses of 8.9% for the euro area (as was). This time Germany would not be spared, incurring a GDP loss of 8.2% as its exporters contended with the strength of a reborn D-mark. Across the former euro area, there would be a wave of bankruptcies as firms suddenly found themselves either owed money in a depreciating currency or owing money in an appreciating one.

Currency unions have cracked before, but none with the scale, ambition or interconnectedness of the euro area. Contemplating the dread consequences of such a disintegration may yet prompt concessions from both Greece and its creditors that prevent the worst happening. But can the level of fear be adequate to engender such a change of heart while not so powerful as to trigger panic? Again, the prognosis is uncertain.