Wednesday, 30 May 2012

Μην περιμένουμε και πολλά...

«Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στη δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο» φέρεται να δηλώνει ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του στην ολλανδόφωνη εφημερίδας του Βελγίου De Tijd.

Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικών Μαίλβιν Κράους, περιέχει, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνέντευξη με τον τέως πρωθυπουργό, στην οποία ο κ. Παπαδήμος φέρεται να θεωρεί πιθανό το σχηματισμό ενός κυβερνητικού σχήματος στις επερχόμενες εκλογές και να προσθέτει:

«Όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Παπαδήμος «παρακολουθεί πλέον ως παρατηρητής τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ιδανικό μείγμα μιας πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης».
«Στην πολιτική που ακολουθεί αυτή την στιγμή η Ελλάδα υπάρχουν ήδη σημαντικά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης», φέρεται να λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και εκφράζει την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατόν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Και ίσως να επιτευχθούν αλλαγές στα επιτόκια μέσω της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των δανείων», προσθέτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος «συνειδητοποιεί ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια μείωση των επιτοκίων χωρίς κανένα αντάλλαγμα».
«Πρέπει να 'κερδίσουμε' κάτι τέτοιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τα επόμενα δύο χρόνια», φέρεται να προσθέτει ο κ. Παπαδήμος, εκφράζοντας «την ελπίδα του ιδίως η Γερμανία να υιοθετήσει μια διαλλακτικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα διάσωσης».
«Μόνον τότε μπορούμε να περιμένουμε καλά πράγματα» φέρεται να συμπληρώνει ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται, «ιδιαίτερα ανήσυχος για το εντεινόμενο χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες από τους Γερμανούς», καθώς, κατά δήλωση που του αποδίδεται «πρόκειται για μια ιδιαίτερα καταστροφική εξέλιξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο».

No comments:

Post a Comment